DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 119 din 24.05.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1.Condamnă pe inculpații DOBRIȚOIU CORNELIU și MEDAR SERGIU-TUDOR, cadre MApN, la data faptelor, la câte o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

2.Condamnă pe inculpații NĂSTASE CONSTANTIN și RADICI FRANCISC, cadre MApN, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 2 ani, 2 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

3.Condamnă pe inculpații ROTARU GHEORGHE și MATEI MIHAELA, cadru MApN, la data faptelor, la câte o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

4.Condamnă pe inculpatul GONCIARUC GHEORGHE, cadru MApN, la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

5. Condamnă pe inculpatul VIZITIU IONEL, cadru MApN, la data faptelor, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

6. Condamnă pe inculpatul DUȚĂ CORNELIU, comandant al Garnizoanei București, la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 2 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual.

Dispune achitarea inculpaților Pigui Traian și Șerban Floarea.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Năstase Constantin și Radici Francisc, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, la S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A., Sector 5 București sau la Activități de întreținere și curățenie în cadrul Centrului de plasament Cireșarii II, Sector 5 București.

Obligă inculpații la despăgubiri civile către partea civilă, Ministerul Apărării Naționale, după cum urmează:
- inculpata Șerban Floarea la plata sumei de 140.586,3 lei;
- inculpatul Dobrițoiu Corneliu la plata sumei de 15.846,7 lei;
- inculpatul Radici Francisc la plata sumei de 239.255,8 lei;
- inculpatul Năstase Constantin la plata sumei de 230.040,28 lei;
- inculpatul Medar Sergiu-Tudor la plata sumei de 8.286,32 lei;
- inculpatul Rotaru Gheorghe la plata sumei de 175.215,67 lei;
- inculpata Matei Mihaela la plata sumei de 45.514,78 lei;
- inculpatul Gonciaruc Gheorghe la plata sumei de 59.124,46 lei;
- inculpatul Duță Corneliu la plata sumei de 280.934 lei.

Obligă apelanții intimați inculpați Șerban Floarea, Dobrițoiu Corneliu, Năstase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Duță Corneliu și Matei Mihaela la plata sumei de câte 630 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Anulează înscrisurile întocmite în fals.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari la data de 03 septembrie 2013, vezi comunicat 761/VIII/3 din 04 septembrie 2013.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 septembrie 2013