DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
15 mai 2007
Nr. 123/VIII/3

COMUNICAT

La solicitarea mai multor reprezentanţi ai mass-media, ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele UDMR Marko Bela în cursul zilei 15 mai 2007, în legătură cu faptul că demnitari ai UDMR sunt chemaţi la DNA - cu menţionarea unor nume de persoane - Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în cursul lunii mai 2007, faţă de:
1. SZABO ŞTEFAN – preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi
- permiterea accesului unor persoane neautorizate, la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite;

2. RIEDL RUDOLF – subprefect la Instituţia Prefectului Satu Mare, pentru săvârşirea infracţiunii de:
- complicitate la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

3. ERDEI – DOLOCZKI ISTVAN – deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de:
- instigare la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

4. CSEKE ATTILA – ZOLTAN – subsecretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru săvârşirea infracţiunii de:
- complicitate la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

Din probele administrate până în prezent a rezultat că, în perioada octombrie – decembrie 2006, învinuitul Szabo Ştefan, la instigarea învinuitului Erdei - Doloczki Istvan şi cu complicitatea învinuiţilor Cseke Attila – Zoltan şi Riedl Rudolf, în virtutea funcţiilor deţinute, au determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat destinate realizării unor programe ale comunităţilor locale, în favoarea unor comune din judeţul Satu Mare administrate de primari UDMR, în detrimentul altora.

În cursul zilei de 15 mai 2007, procurorii au finalizat prezentarea învinuirilor, conform prev. art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE