DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 aprilie 2007
Nr. 77/VIII/3

COMUNICAT

La solicitarea mai multor reprezentanţi ai mass-media, ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Partidului Conservator Dan Voiculescu la o conferinţă de presă susţinută în data de 3 aprilie 2007, în legătură cu anumite acte procedurale efectuate de procurorii anticorupţie, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în data de 30 martie 2007, faţă de DAN VOICULESCU pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
În acelaşi dosar s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de următorii învinuiţi:
- VOICULESCU CAMELIA – RODICA - fiica lui Dan Voiculescu şi MIHAI LAZĂR - preşedintele Consiliului de administraţie al SC Grivco SA pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- COPOS GHEORGHE - asociat majoritar al SC Ana Holding SA, ROZA GIULIO-GIUSEPE, preşedintele Consiliului de administraţie al SC Ana Holding SA pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o licitaţie cu strigare cu oferte trucate, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani,
- CRISTEA ADRIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de participare la o licitaţie cu strigare cu oferte trucate.

Din probele administrate până în prezent a rezultat că, în perioada 2000 – 2004, învinuitul Copos Gheorghe a spălat o parte a sumelor de bani obţinute ilicit din valorificarea către Loteria Română a unui număr de 38 de spaţii comerciale transferând banii prin conturile personale ale învinuiţilor Voiculescu Camelia – Rodica şi Voiculescu Dan, precum şi ale societăţii Grivco SA.
Sumele obţinute ilicit de învinuitul Copos Gheorghe au provenit pe de-o parte din profitul rezultat din însuşirea de la FPS a activelor Fast Service Electronica SA (firmă care avea în patrimoniu 38 de spaţii comerciale situate în zone ultracentrale din principalele oraşe ale ţării) la preţuri mult mai mici decât cele reale şi valorificarea lor ulterior la preţul de piaţă, iar pe de altă parte din sustragerea societăţii Ana Electronic SA de la plata obligaţiilor fiscale, în perioada octombrie - decembrie 2004, folosind documente justificative false.
Acest dosar s-a constituit la data de 13.02.2006, prin disjungere din dosarul „Loteria” - dosar penal finalizat la data de 6.06.2006 cu soluţia de trimitere în judecată a inculpatului Copos Gheorghe şi a altor patru coinculpaţi, în legătură cu o evaziune fiscală de peste un milion de euro.
Precizăm că celor şase învinuiţi li s-au comunicat, potrivit art. 228 alin. 6 C.p.p. acuzaţiile pentru care sunt cercetaţi.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE