DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 27 februarie 2007
Nr. 47/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SERACIN IOAN, directorul Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală (D.A.D.R.) Bihor, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în vederea obţinerii de foloase injuste;
- delapidare;
- fals în declaraţii.
Din probele administrate s-a reţinut că inculpatul îndeplinea dubla funcţie de director al D.A.D.R. Bihor, precum şi de acţionar şi administrator al firmei SC TRACOM SRL Nojorid, situaţie ce îl punea în conflict de interese şi incompatibilitate în conformitate cu art.94 pct.2 din Legea nr.161/2003 privind statutul funcţionarilor publici. Inculpatul SERACIN IOAN a profitat de această împrejurare şi, în calitate de director al D.A.D.R. Bihor, a aprobat vânzarea către agricultori a unor utilaje subvenţionate de stat şi totodată i-a îndrumat pe aceştia să cumpere de la firma sa. Prin urmare, a semnat atât aprobările şi dispoziţiile de plată (ca director al D.A.D.R.) cât şi actele contabile necesare (ca administrator al firmei sale). Mai mult, a făcut reclamă utilajelor sale expunându-le în sediul D.A.D.R. Bihor sau a pus la dispoziţia cumpărătorilor autoturismele direcţiei, pentru deplasare în comuna Nojorid, la firma personală.
Pentru a disimula aceste activităţi nelegale, inculpatul a omis cu ştiinţă să consemneze în declaraţia privind conflictele de interese faptul că administrează această firmă, omisiunea fiind reţinută ca fals în declaraţii.
Din această activitate, sancţionată de lege, inculpatul a realizat un folos injust de peste 73.000 RON.
Mai mult, în calitate de administrator al firmei a încheiat un contract de închiriere a unor spaţii în favoarea unei firme din Oradea, încasând personal suma de 6.300 euro, pentru care a eliberat o chitanţă de mână, fără să emită factură şi fără să înregistreze aceste venituri în contabilitatea firmei. Suma menţionată şi-a însuşit-o, faptă ce constituie infracţiunea de delapidare.

Menţionăm că în conformitate cu Legea nr.161/2003 „funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: … în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, …”.

Dosarul cauzei a fost trimis spre judecare Judecătoriei Oradea.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE