DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 121 din 04.02.2015, Curtea de Apel Ploiești a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul PENESCU GHEORGHE CORNEL, acționar majoritar la S.C. Pic S.A. Pitești, iar prin intermediul acestei societăți acționar majoritar la societatea Fotbal Club Argeș Pitești, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea în concurs a patru infracțiuni de dare de mită, din care una în formă continuată și a unei infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat.

2. Condamnă pe inculpatul FĂCĂLEAȚĂ LIVIU ILIE, director general în cadrul S.C. PIC S.A. Pitești, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea în concurs a două infracțiuni de complicitate la dare de mită, din care una în formă continuată, a unei infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și a unei infracțiuni de deținere, fără autorizație, de substanțe clasificate în categoria precursorilor de droguri.

3. Condamnă pe inculpatul CONSTANTIN GHEORGHE, fost președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federației Române de Fotbal, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea în concurs a două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat.

4. Condamnă pe inculpatul LIBERATU DAN CRISTIAN, fost director al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

5. Condamnă pe inculpații LICĂ MARCEL, observator federal și fost vicepreședinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, la data săvârșirii faptelor și DAN CRISTIAN LUCIAN, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

6. Condamnă pe inculpatul CORPODEAN SORIN, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 8 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

7. Condamnă pe inculpatul CAIA SORIN CRISTIAN, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
8. Condamnă pe inculpatul BOGACIU DUMITRU AURELIAN, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

9. Condamnă pe inculpatul PIECA GHEORGHIȚĂ, administrator la societățile S.C. PIC S.A. și FOTBAL CLUB ARGEȘ, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani pentru săvârșirea a patru infracțiuni concurente de complicitate la dare de mită, din care două în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpata CÎRSTINA DANIELA, director în cadrul S.C. Pic S.A., la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 6 ani pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, în formă continuată.

11. Condamnă pe inculpatul MINCĂ CRISTIAN, președinte al FOTBAL CLUB ARGEȘ Pitești, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la cumpărare de influență și constituire a unui grup infracțional organizat.

Dispune achitarea inculpaților Prunea Florian și Savaniu Marcel.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mincă Cristian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Pitești – Administrația Publică Locală.

Dispune confiscarea sumelor de bani dobândite prin săvârșirea infracțiunii, după cum urmează: suma de 14.000 USD de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, suma de 310.000 lei de la inculpatul Constantin Gheorghe, suma de 15.000 USD de la inculpatul Corpodean Sorin, sumele de 3.000 USD și 374,50 lei de la inculpatul Bogaciu Dumitru Aurelian, suma de 2.000 USD, de la inculpatul Lică Marcel, suma de 5.000 USD de la inculpatul Dan Cristian Lucian, suma de 2.000 USD de la inculpatul Caia Sorin Cristian, suma de 4.000 EURO de la inculpatul Libertatu Dan Cristian.
Sumele în valută care fac obiectul confiscării speciale dispuse prin decizia penală, reprezintă contravaloarea în lei la cursul oficial BNR la data executării.
Dispune confiscarea de la inculpatul Făcăleață Liviu Ilie a unui număr de 190 fiole a câte 5 ml. efedrină, substanță clasificată din categoria precursorilor de droguri.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 23 iunie 2009, vezi comunicat 163/VIII/3, din 25 iunie 2009.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 25 iunie 2009