DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 decembrie 2006
Nr. 217/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- MÎRZA GAVRIL - preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a Partidului Social Democrat (PSD),
- STAN IOAN - deputat în Parlamentul României, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava PSD,
ambii pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei sau autorităţii deţinute în calitate de persoane cu funcţii de conducere într-un partid sau în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite
- ŞTIRBU PETRU – director în cadrul consiliului Judeţean Suceava şi fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000.

Din probele administrate de procurori rezultă că, în perioada 2002–2006, inculpatul Mîrza Gavril, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD şi de preşedinte al Fundaţiei Social-Culturale „Armonia” Suceava, împreună cu inculpatul Stan Ioan, în calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, şi-au folosit influenţa şi autoritatea pentru a determina diferiţi agenţi economici şi persoane fizice să sponsorizeze Fundaţia Social – Culturală „Armonia” Suceava, iar prin intermediul acesteia PSD, deşi Legea nr. 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice expres finanţarea partidelor politice de către o fundaţie.
Cei doi au fost ajutaţi de inculpatul Ştirbu Petru, care, cunoscând scopul colectării sumelor de bani, a făcut demersurile formale necesare obţinerii acestora.

Au fost identificate trei modalităţi concrete în care învinuiţii şi-au desfăşurat activitatea infracţională:
1. Inculpatul Mîrza Gavril i-a convocat personal, sau prin intermediul inculpatului Ştirbu Petru, pe reprezentanţii unor societăţi comerciale din judeţ, la sediul Consiliului Judeţean Suceava, solicitându-le să contribuie cu bani la desfăşurarea unor acţiuni social-culturale, sportive ori cu caracter umanitar. Acţiunile respective urmau să se desfăşoare prin intermediul fundaţiei « Armonia » Suceava (percepută ca aparţinând PSD). În acelaşi timp, Ştirbu Petru a distribuit contracte de sponsorizare participanţilor.
2. O altă modalitate, care atestă faptul că fundaţia servea interesele unei formaţiuni politice, a constituit-o aceea în care inculpatul Stan Ioan a contribuit la strângerea de fonduri băneşti, solicitând reprezentanţilor unor societăţi comerciale care erau şi membri PSD, la şedinţele Organizaţiei Municipale Fălticeni a PSD, să sponsorizeze Fundaţia Social-Culturale „Armonia” Suceava, cu precizarea că sumele urmau a fi folosite pentru campania electorală. Distribuirea contractelor de sponsorizare se efectua fie direct de către inculpatul Stan Ioan, fie de către inculpatul Ştirbu Petru.
3. Cea de-a treia modalitate prin care fundaţia a beneficiat de bani din partea unor agenţi economici este reprezentată de distribuirea de către inculpatul Ştirbu Petru ori de către persoane neidentificate a unor contracte de sponsorizare către reprezentanţii unor societăţi comerciale şi efectuarea de plăţi de către aceste societăţi direct în contul Fundaţiei Armonia.

Din probele administrate a rezultat că prin cele trei modalităţi a fost strânsă o sumă de 2.892.173.214 ROL. Deşi o parte din banii colectaţi în modurile arătate mai sus au fost utilizaţi în scopul care rezulta din statutul fundaţiei, aceasta s-a făcut pentru ca imaginea fundaţiei să fie asociată Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava.
În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe acţiuni directe în cursul cărora fundaţia a plătit sume băneşti în folosul PSD, cum ar fi: tipărirea de cărţi distribuite în cadrul campaniei electorale din anul 2004, la Congresul PSD din aprilie 2005, achitarea chiriei datorate de Fundaţia „Armonia” PSD-ului pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, încălcându-se dispoziţiile legale în vigoare.

Conform art. 118 alin. 1 lit. e din C.p. şi art. 19 din Legea nr. 78/2000, procurorii au propus instanţei confiscarea sumei de 2.892.173.214 ROL, întrucât întreaga activitate a fundaţiei s-a circumscris activităţilor ilegale de colectare de fonduri pentru P.S.D., inclusiv acţiunile umanitare.

O parte a dosarului a fost disjunsă, urmând a se efectua activităţi de cercetare referitoare la utilizarea Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie din Bucovina în vederea strângerii de fonduri şi utilizarea acestora pentru diferite cheltuieli ale Organizaţiei Judeţene PSD Suceava.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 28 februarie 2011