DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 15 ianuarie 2015
Nr. 86/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA și ȘOVA MIHAI, consilier al ministrului Afacerilor Interne, respectiv secretar general adjunct, în cadrul aceluiași minister, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale).

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 05.11.2014, 07.11.2014, 12.11.2014, 30.10.2014, 10.11.2014, 06.11.2014 și 07.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, în calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul suspectului Șova Mihai la documente care conțineau informații nedestinate publicității și la care acesta nu avea acces, conform atribuțiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat în scopul obținerii unor foloase necuvenite.
De asemenea, urmărind același scop, în data de 14.01.2015, suspecta Popa-Mocanu Ingrid-Luciana i-a facilitat accesul suspectului Șova Mihai la documente confidențiale, emise de către Direcția Națională Anticorupție, care priveau două dosare penale aflate în curs de instrumentare.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților Popa-Mocanu Ingrid-Luciana și Șova Mihai li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (24.06.2022):

La data de 04 septembrie 2019, față de infracțiunile reținute în sarcina persoanelor menționate în comunicatul de mai sus, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 lit. b) („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală.
Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, procurorii anticorupție au constatat că presupusele fapte comise de cele două persoane nu întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor reținute anterior în sarcina acestora.
De asemenea, prin aceeași soluție s-a mai dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei disjunse în favoarea unei alte unități de Parchet, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni care nu sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE