DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 noiembrie 2006
Nr. 199/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

- ADRIAN NĂSTASE – fost preşedinte executiv al PSD, fost prim ministru al Guvernului României, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru săvârşirea infracţiunilor:
a)prevăzută de art.254 alin 1din Codul penal, şi anume, luare de mită în formă continuată;
b)prevăzută de art. 131 din Legea 78/2000, şi anume şantaj;
c)prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 având ca obiect fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite.

- DANIELA NĂSTASE, pentru săvârşirea infracţiunilor:
a)complicitate la luare de mită;
b)participaţie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamală;
c)participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

- IRINA PAULA JIANU - fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii (I.C.S.), pentru săvârşirea infracţiunilor:
a)dare de mită în formă continuată;
b)participaţie improprie la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamală;
c)participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie;
d)participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de bunuri aparţinând unei societăţi comerciale într-un scop contrar intereselor acesteia, în legătură cu fapte de corupţie;
e)participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie;
f) complicitate la art.13 din Legea 78/2000.

- VASILE MIHAIL CRISTIAN administrator la S.C.EUROGRAFICA S.R.L. Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
a)participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de bunuri aparţinând unei societăţi comerciale într-un scop contrar intereselor acesteia, în legătură cu fapte de corupţie;
b)fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, în legătură cu fapte de corupţie;
c)instigare la mărturie mincinoasă, în formă continuată;
d)participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată, în legătură cu fapte de corupţie.

În perioada 2001-2006, folosind autoritatea şi influenţa rezultate din funcţiile politice şi administrative ocupate în stat, Adrian Năstase a săvârşit mai multe infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea 78 /2000, antrenând şi alte persoane.
Este vorba de luare de mită şi obţinere de foloase necuvenite, infracţiuni de pe urma cărora inculpatul a obţinut, în total, suma de 48.116.210.938 ROL (1.370.324,69 euro).
1. Probele administrate de procurori au relevat că, în perioada 2002-2004, inculpatul a primit în mod repetat mită sub forma unor foloase necuvenite în valoare de 19.427.162.609 ROL (553.275,5 euro), după cum urmează :
a) De la inculpata IRINA PAULA JIANU:
- suma de 3.683.683.943 ROL, din fondurile SC Vertcon SA Bacău, reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziţionate din Republica Populară Chineză şi a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în ţară şi transportul pe parcurs intern. 
- suma de 2.019.250.439 ROL, reprezentând contravaloarea unor lucrări de tâmplărie cu geam termopan executate de SC Regal Glass SRL Bacău la imobilul din loc. Cornu, str. Aleea Trandafirilor, nr. 47, Jud.. Prahova, aparţinând lui Adrian Năstase şi Daniela Năstase. Suma provine din fondurile SC Vertcon SA Bacău (1.407.535.800 ROL) şi SC Regal Glass SRL Bacău (611.714.639 ROL).
- suma de 13.724.228.227 ROL, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţie şi renovare executate de SC Conimpuls SA Bacău la imobilul din Bucureşti, str. Cristian Tell nr.15, sector 1. Banii provin din fondurile S.C. Conimpuls SA - 10.458.814.265 ROL, fondurile SC Vertcon SA Bacău - 584.935.952 ROL, precum si de la inculpata Irina Paula Jianu - 2.628.000.000 ROL.
Activitatea infracţională de primire a acestor foloase necuvenite a fost săvârşită de inculpatul Adrian Năstase în complicitate cu soţia sa, inculpata Daniela Năstase.
Foloasele necuvenite au fost primite de inculpatul Adrian Năstase de la inculpata Irina Paula Jianu în scopul de a o menţine în funcţia de inspector general de stat la I.S.C. şi de a o numi în această funcţie după ce I.S.C. a trecut în subordinea Guvernului.
Concret, în perioada 2002-2004, inculpaţii Adrian Năstase şi Daniela Năstase au introdus în România, în mod ilegal, prin intermediul societăţii SC Vertcon SA din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China. Bunurile reprezintă materiale de construcţie, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian nr. 16, sector 1 şi str. Cristian Tell, nr.15, sector 1 precum şi imobilul din comuna Cornu, jud. Prahova. Mărfurile au fost cumpărate din centre comerciale (bazare) fără niciun fel de acte şi transportate şi depozitate la sediul Ambasadei României din China, într-un hotel dezafectat. Pentru ca bunurile respective să fie introduse în România, cei doi inculpaţi au apelat la firma Vertcon din Bacău, în încercarea de a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că importurile se efectuează cu respectarea legislaţiei vamale. În realitate, din dispoziţia inculpatei Irina Paula Jianu, s-au întocmit documente false – facturi, certificate de calitate şi conformitate, packing list-uri – pe baza cărora mărfurile respective au fost aduse şi vămuite în România. În ţară, bunurile aparţinând familiei Năstase au fost depozitate iniţial într-o clădire aparţinând SC Conimpuls SA din Bacău, iar după aproximativ 10 zile au fost transportate într-un depozit al SC Remat Bucureşti Nord din judeţul Ilfov de unde, ulterior au plecat către cele trei imobile. De întreaga operaţiune s-a ocupat inculpata Irina Paula Jianu.
b) De la IOAN PĂUN:
Prestarea serviciilor reprezentate de achiziţionarea acestor bunuri din Republica Populară Chineză, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern a fost asigurată de Ioan Păun, în scopul numirii şi menţinerii sale în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong (R.P. Chineză) dar şi pentru menţinerea în misiune permanentă în străinătate.
În luna martie 2006, când inculpatul Adrian Năstase exercita funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar ancheta penală era în desfăşurare în prezenta cauză, acesta a încercat să-l determine pe Ioan Păun să nu declare autorităţilor tot ce ştie privind faptele de corupţie legate de introducerea ilegală în ţară a unor bunuri provenind din China şi să nu predea ori să distrugă înscrisurile pe care le deţine, vizând acelaşi obiect al acuzării. Toate acestea au fost comise de Adrian Năstase în scopul îngreunării şi zădărnicirii urmăririi penale ori pentru împiedicarea declanşării procedurii de control al averilor. Probele aflate la dosar dovedesc existenţa constrângerii psihice sub forma ameninţării şi faptul că ameninţările au inspirat victimei o puternică stare de temere (pentru viaţa sa, a familiei şi pentru evoluţia carierei sale profesionale).

2. O altă faptă de corupţie reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase constă în aceea că, în perioada campaniei prezidenţiale din anul 2004, a folosit în mod abuziv influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, în calitate de preşedinte al partidului de guvernământ PSD, obţinând finanţarea nelegală a campaniei sale electorale, cu suma totală de 28.689.048.329ROL (817.049,19 euro).
În esenţă, din probele administrate, rezultă că, în perioada alegerilor prezidenţiale din anul 2004, la cererea expresă a învinuitei Irina Paula Jianu (la acea vreme având funcţia de inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii – instituţie subordonată direct Guvernului României) firma SC Vertcon SA a achitat din patrimoniul său suma de 365.597.020 ROL pentru campania electorală a lui Adrian Năstase, candidat la funcţia de preşedinte al României.
Cea mai mare parte a foloaselor necuvenite, în valoare de 28.323.451.309 ROL, de această natură, provin însă din fondurile SC Eurografica SRL Bucureşti şi au fost remise inculpatului Adrian Năstase de către inculpatul Vasile Mihail Cristian, administratorul societăţii menţionate. În concret, foloasele necuvenite au constat în materiale de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete etc. personalizate cu sigla „Adrian Năstase -Preşedinte” sau „PSD+PUR Adrian Năstase - Preşedinte”) care au fost transportate şi distribuite în mai multe oraşe din ţară. Practic, inculpatul Vasile Mihail Cristian a dispus achitarea, către furnizorii materialelor electorale, a contravalorii acestora din fondurile societăţii. Pentru a nu se observa finanţarea campaniei electorale a lui Adrian Năstase de către SC Eurografica SRL, inculpatul a disimulat aceste cheltuieli sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale societăţii. În acest sens inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit personal, cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar – contabile cu conţinut nereal şi i-a determinat, atât pe furnizorii cât şi pe angajaţii proprii, să întocmească aceleaşi înscrisuri contrafăcute şi de asemenea, să facă înregistrări inexacte în contabilitatea societăţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cu ocazia emiterii rechizitoriului, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la:
- avocaţii Marieta Anastasescu, proprietară a unuia dintre imobilele din str. Muzeul Zambaccian şi Aurel Ciobanu, apărător ales al inculpaţilor Adrian Năstase şi Daniela Năstase, pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de tăinuire şi favorizarea infractorului în legătură cu faptele de corupţie reţinute în sarcina celor doi inculpaţi.
- Irina Paula Jianu pentru că i-ar fi determinat pe reprezentanţii societăţii Regal Glass SRL Bacău să efectueze înregistrări inexacte cu privire la lucrările de tâmplărie pe care această societate le-a executat la un imobil aparţinând Irinei Paula Jianu.

Precizăm că Adrian Năstase este cercetat într-un alt dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, cercetările vizând dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian, nr. 16 sector 1, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.
În aceeaşi cauză este cercetat şi învinuitul Miron Tudor Mitrea pentru infracţiunea de luare de mită, vizând contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 3.500.000.000 ROL.

 Schemă

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE