DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală 1332 din 03.11.2014, Curtea de Apel București, a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpații DAN MIHAI TOADER, la data faptelor preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.) și LEPĂDATU EMANOIL, la data faptelor director economic executiv al C.N.P.R. S.A, la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PĂCURARU MARICEL la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul MARINESCU ANDREI, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a C.N.P.R. S.A., la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul BEŞCHEA LUCIAN la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PINTILIE NECULAI, administrator la S.C. Continental Asig S.A., la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor de: evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul DITCOV IULIAN, administrator la S.C. Genius Network S.R.L., la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de spălare de bani.
Condamnă pe inculpata MOISĂ DANIELA, administrator la S.C. Pronova S.R.L., la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor de: spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată.

Obligă inculpații, în solidar, la plata sumei de la 14.387.829, 59 lei, către Compania Naţională Poşta Română S.A (C.N.P.R.) la care se adaugă dobânda legală calculată până la plata efectivă a debitului.
Obligă inculpații Pintilie Neculai și Moisă Daniela la plata către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanțelor reprezentat de ANAF și a obligațiilor fiscale accesorii, calculate la debitele de 1.125.325 lei și respectiv de 488.114 lei, de la data la care obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.
Obligă inculpaţii la câte 18.000 lei cheltuieli judiciare către stat fiecare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data 09 octombrie 2010, vezi comunicat 251/VIII/3, din 13 octombrie 2009.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 13 octombrie 2009