DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
1 septembrie 2006
Nr. 115/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a prefectului judeţului Iaşi PRISĂCARU VASILE RADU, la data de 1 septembrie, ora 230, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la luare de mită. Alături de acesta au mai fost reţinuţi directorul Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi IONIŢĂ FLAVIUS LEONARD, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, MAFTEI CRISTIAN, om de afaceri şi BALTAG TONI CRISTIAN, avocat, amândoi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare şi dare de mită.
Din probele administrate de procurori a reieşit că în calitate de prefect al judeţului Iaşi, învinuitul Prisăcaru Vasile Radu, împreună cu învinuitul Ioniţă Flavius Leonard, au condiţionat eliberarea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 16 hectare, de primirea din partea viitorului proprietar – persoană denunţătoare, a unei suprafeţe de teren de 3 hectare din cele 16. Negocierile în acest sens au fost purtate cu ajutorul învinuitului Baltag Toni Cristian. Terenul este situat în zona municipiului Iaşi, iar cele 3 hectare pretinse de Prisăcaru Vasile Radu şi Ioniţă Flavius Leonard au o valoare de piaţă estimată la aproximativ 600.000 Euro.
Primirea suprafeţei de teren solicitate s-a făcut prin intermediul învinuitului Maftei Cristian, persoană desemnată de prefect, sub forma încheierii cu persoana denunţătoare a unui ante-contract de vânzare – cumpărare, prin care aceasta din urmă se obliga să vândă contra unei sume modice, suprafaţa de 3 hectare, după ce obţinea titlul de proprietate.
Ante-contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat chiar în biroul notarial al soţiei învinuitului Maftei Cristian.
Acţiunea a avut loc în cooperare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
În cursul zilei de 1 septembrie procurorii anticorupţie urmează să îi prezinte pe cei patru învinuiţi, cu propunere de arestare pentru o perioadă de 29 de zile, la Tribunalul Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE