DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 august 2006
Nr. 121/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Anticorupţie Craiova au dispus:
- trimiterea în judecată a inculpatului NEGREŢ IOAN - primar al Municipiului Băileşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor;
- punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului BERBECARU ION - contabil în cadrul Serviciului Public al Poliţiei Comunitare Băileşti pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Din probele administrate de procurorii anticorupţie a reieşit că în perioada septembrie 2005-aprilie 2006, inculpatul Negreţ Ioan, în calitate de primar al municipiului Băileşti, a pretins de la reprezentanţii unei firme private, sume de bani şi bunuri, din care a primit efectiv suma de 1500 de RON, prin intermediul inculpatului Berbecaru Ion. În schimb, primarul s-a angajat să aprobe plata contravalorii lemnelor de foc livrate de firma respectivă şcolilor aflate în subordinea primăriei.
Din datele procurorilor a mai rezultat că, deşi dispunea de fondurile necesare achitării sumelor restante, primarul Negreţ Ioan a refuzat cu bună ştiinţă să le pună la dispoziţia şcolilor pentru ca acestea să achite sumele datorate firmei care livrase lemnele.
Din probele administrate a mai relevat că în perioada aprilie - martie 2006, inculpatul Berbecaru Ion a primit pentru sine suma de 500 RON de la reprezentanţii aceleiaşi firme, uzând de influenţa pe care o avea asupra primarului din Băileşti, pentru a-l determina pe acestea din urmă să deblocheze parţial efectuarea plăţilor de către şcoli către firma care le livrase lemnele.
Precizăm că şcolile de pe raza municipiului Băileşti erau incluse într-un program pilot de finanţare şi administrare a învăţământului preuniversitar, potrivit căruia cheltuielile cu încălzirea erau acoperite din fonduri provenite de la bugetul de stat. Potrivit legii, primăria avea în atribuţii deschiderea şi repartizarea periodică a liniilor de credit bugetare către şcoli.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 septembrie 2013