DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 iulie 2014
Nr. 970/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților :

COCAINĂ AURICĂ, avocat în cadrul Baroului Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
POPESCU CONSTANTIN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În prima jumătate a anului 2010, inculpatul Cocaină Aurică, avocat în cadrul Baroului Argeș i-a pretins unei persoane, direct sau prin intermediar, în repetate rânduri, suma de 50.000 euro, lăsând să se înțeleagă că va interveni pe lângă unii magistrați judecători, astfel încât persoana respectivă, judecată în stare de arest preventiv pentru furt calificat și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni (în stare de recidivă postcondamnatorie) să fie pusă în libertate. La data de 24.10.2010, inculpatul Cocaină Aurică a primit, prin intermediul inculpatului Popescu Constantin, de la o rudă a persoanei aflate în stare de arest preventiv, suma de 50.000 euro, pentru a interveni pe lângă judecătorii din cadrul Tribunalului Argeș, în vederea punerii în libertate a persoanei respective.

Concret, stare de fapt detaliată este următoarea:

În contextul în care îi acorda asistență juridică unui inculpat judecat în stare de arest preventiv pentru mai multe infracțiuni între care furt calificat și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni în stare de recidivă postcondamnatorie, avocatul Cocaină Aurică a afirmat că îi cunoaște pe judecători și poate interveni la aceștia pentru ca respectivul inculpat să fie pus în libertate, pretinzându-i în schimb suma de 50.000 euro. În perioada următoare, una din rudele persoanei arestate a venit în Pitești, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin care a asigurat-o și i-a întărit convingerea că avocatul Cocaină Aurică cunoaște un magistrat de la Tribunalul Argeș și poate să rezolve punerea în libertate a soțului acesteia. În contextul acelorași discuții, și avocatul Cocaină Aurică a dat asigurări că are cunoștințe în rândul magistraților de la Tribunalul Argeș și poate interveni pentru punerea în libertate a soțului femeii respective.

Totodată, avocatul Cocaină Aurică i-a pretins acesteia suma de 50.000 euro pentru aceste demersuri, însă femeia i-a spus că este o sumă foarte mare de bani și nu o are.
În paralel, în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș, prin încheierile din datele de 11.05.2010 și 1.07.2010, s-a constatat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive, fiind menținută măsura arestării preventive față de clientul avocatului Cocaină Aurică.
Împotriva încheierilor Judecătoriei Curtea de Argeș au declarat recurs mai mulți inculpați, printre care și persoana asistată de avocatul Cocaină Aurică. Recursurile au fost respinse de Tribunalul Argeș.

În perioada următoare, întrucât continua cercetarea judecătorească, avocatul Cocaină Aurică a reiterat pretinderea sumei de 50.000 euro, asigurând-o pe soția inculpatului că poate interveni la magistratul pe care îl cunoștea el la Tribunalul Argeș, suma de bani, conform solicitării avocatului Cocaină Aurică, urmând a fi remisă înaintea judecării recursului și prin intermediul inculpatului Popescu Constantin.
Pe parcursul cercetării judecătorești în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș, având în vedere dispozițiile procedural penale în vigoare în acel moment cu privire la intervalul de timp la care instanța de judecată verifica legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive, prin încheierea din data de 26.08.2010 s-a constatat legalitatea și temeinicia măsurii arestării preventive printre alții față de inculpat, fiind menținută starea de arest preventiv până la următoarea verificare (în termen de 60 de zile). Împotriva încheierii instanței de fond inculpații din cauza respectivă au declarat recurs.

În aceste împrejurări, în dimineața zilei de 30.08.2010, înaintea ședinței de judecată la care Tribunalul Argeș judeca recursul, Cocaină Aurică a întrebat-o pe soția inculpatului dacă are suma de 50.000 euro pretinsă anterior, întrucât din completul de judecată investit cu judecarea căii de atac făcea parte magistratul cunoscut de el și astfel putea să obțină punerea în libertate a inculpatului. Femeia i-a spus că îi va da cei 50.000 euro după ședința de judecată, respectiv după punerea în libertate a soțului. La acea dată însă, Tribunalul Argeș a respins recursul și a decis menținerea stării de arest. Cu ocazia următoarei verificări a legalității și temeiniciei măsurii arestării preventive în cadrul judecării dosarului, prin încheierea din data de 21.10.2010, Judecătoria Curtea de Argeș a menținut starea de arest printre alții și față de inculpatul asistat de Cocaină Aurică. Împotriva încheierii instanței de fond din data de 21.10.2010 s-a declarat recurs. La data de 23.10.2010 soția și fiul inculpatului arestat s-au deplasat la București cu cele două autovehicule ale familiei pentru a obține, în schimbul acestora, un împrumut de 50.000 euro.
După obținerea sumei de 50.000 euro împrumut, în dimineața zilei de 24.10.2010, fiul inculpatului s-a deplasat în municipiul Pitești unde, conform celor stabilite anterior, s-a întâlnit cu inculpatul Popescu Constantin, căruia i-a remis suma de 50.000 euro, acesta din urmă asigurându-l că problema este rezolvată.
Într-adevăr, prin decizia penală din 26.10.2010 pronunțată de Tribunalul Argeș, instanța de judecată a admis recursul declarat de inculpatul asistat de Cocaină Aurică și s-a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi țara, dispunându-se punerea de îndată în libertate a acestuia. Prin aceeași decizie recursurile declarate de ceilalți inculpați din dosar au fost respinse ca nefondate.
Prin sentința penală din 16.05.2011 pronunțată de Judecătoria Curtea de Argeș în același dosar, rămasă definitivă la 21.12.2011, inculpatul asistat de avocatul Cocaină Aurică a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, rezultantă de 14 ani închisoare, fiind dedusă perioada reținerii și arestării preventive începând cu data de 18.09.2009 până la 26.10.2010.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului penal pe bunurile imobile aparținând inculpatului COCAINĂ AURICĂ până la concurența sumei de 50.000 euro, echivalent a 215.415 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești cu propunere de menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Cocaină Aurică și Popescu Constantin.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 iulie 2017