DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 mai 2014
Nr. 674/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpatului:

1. MANOLACHI DAN EMIL, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la I.P.J. Constanţa cu grad de comisar şef, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
- folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicității;
- favorizarea făptuitorului;

și în stare de libertate a inculpaţilor:

2. FLOREA SORIN, fost comisar general al Gărzii Financiare, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
- complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii;
- favorizarea făptuitorului;

3. FRONEA CIPRIAN MIHAIL, fost comisar șef al Gărzii Financiare Secţia Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
- complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii;
- favorizarea făptuitorului;

4. TOMESCU EDUARD CRISTIAN, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
- complicitate la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii;
- favorizarea făptuitorului;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 7 şi 8 iulie 2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitatea sa de comisar şef în cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, a furnizat, pe circuitul format din inculpatul Fronea Ciprian – inculpatul Florea Sorin – inculpatul Tomescu Eduard, informaţii nedestinate publicităţii, care vizau aspecte esenţiale ale unui dosar instrumentat de unitatea de parchet din care făcea parte.
Aceste informații reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.
Prin aceste acțiuni, inculpatul Manolachi Dan Emil a urmărit să obţină pentru sine de bunuri necuvenite în valoare de 250 lei, precum şi ca autorul infracţiunii de corupţie să evite prinderea în flagrant delict. Acţiunile desfăşurate de inculpatul Manolachi Dan Emil au condus la îngreunarea cercetărilor şi implicit la acel moment, la obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie şi anume suma de 200.000 euro.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În cursul anului 2012, comisarul şef Manolachi Dan Emil activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, a fost delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.
În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informații reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.
Informaţiile din acest dosar, privindu-l pe Cristescu Cătălin – comisar în cadrul Gărzii Financiare – structura centrală (suspect într-o altă cauză aflată în lucru la DNA), accesate de comisarul şef Manolachi Dan Emil, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au fost transmise de acesta, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, către un alt comisar din cadrul Gărzii Financiare – secţia Constanţa, inculpatul Fronea Ciprian Mihail.
Acesta, la rândul său le-a transmis mai departe inculpatului Sorin Florea care, prin intermediul inculpatului Tomescu Eduard, l-a încunoştinţat pe colegul lor, Cristescu Cătălin, despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant.

Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis persoanei vizate, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv.
În urma activităţii infracţionale derulate, inculpatul Manolachi Dan Emil a obţinut foloase necuvenite – produse alimentare în valoare de 250 lei de la inculpatul Fronea Ciprian.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a arestării preventive faţă de inculpatul Manolachi Dan Emil.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 noiembrie 2015