DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 septembrie 2013
Nr. 795/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de următoarele persoane:

TACHE CORNEL, ofițer de poliție judiciară, șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, complicitate la evaziune fiscală şi trafic de influenţă
PĂUN DRAGOȘ-LAURENȚIU, consilier superior la Serviciul Sănătate si Bunăstare Animală din cadrul Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomița, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – septembrie 2013, în calitate de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, inculpatul Tache Cornel a primit cu titlu de mită, de la un denunţător, mai multe sume de bani pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, înlesnindu-i acestuia desfășurarea de operațiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale.
De asemenea, în cursul anului 2013, inculpatul Tache Cornel a primit de la acelaşi denunţător suma de 32.000 de lei pentru a-şi folosi influenţa asupra lucrătorilor de poliţie de la IPJ Călăraşi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, astfel încât să îi determine să soluţioneze un dosar în care denunţătorul era cercetat penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în favoarea acestuia din urmă.
În cursul lunilor august – septembrie 2013, inculpatul Păun Dragoș-Laurențiu, în calitate de consilier superior la D.S.V.S.A. Ialomița, a primit, în total, suma de 1.000 de lei de la acelaşi denunţător pentru a nu-i aplica acestuia sancţiunile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la măsurile sanitar – veterinare.

La data de 16 septembrie 2013, inculpatul Tache Cornel a primit de la denunţător suma de 20.000 lei, în scopurile sus menţionate, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 17 septembrie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaților Tache Cornel şi Păun Dragoș-Laurențiu pe un termen de 24 de ore. La aceeași dată, inculpatul Tache Cornel este prezentat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații, au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcția Generală Anticorupție și au beneficiat de sprijinul angajaților din Jandarmeria Română.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE