DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 septembrie 2013
Nr. 785/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări penale față de inculpații: RUSU PAUL, avocat în cadrul Baroului București și GIURCĂ DUMITRU, persoană fără calitate specială, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2013, inculpatul Rusu Paul, în calitate de avocat, a promis suma de 5.000 de euro unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava (denunțător în cauză), pentru ca acesta să își exercite influența asupra unui coleg procuror în scopul obținerii unei soluții favorabile pentru clientul său, inculpatul Giurcă Dumitru, cercetat penal pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.
În acest scop, la data de 10 septembrie 2013, Rusu Paul a remis procurorului respectiv suma de 3.500 de euro, bani proveniți de la inculpatul Giurcă Dumitru.
De asemenea, la data de 12 septembrie 2013, inculpații Rusu Paul și Giurcă Dumitru au oferit procurorului suma de 1.500 de euro, ca diferență din totalul banilor promiși, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 12 septembrie 2013, procurorii au dispus reținerea acestora pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE