DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 august 2013
Nr. 755/VIII/3

COMUNICAT


În completarea informațiilor transmise prin comunicatele de presă nr. 723, 725 din data de 9 august 2013, 733 și 737 din 13 august 2013, privind cauza în care se efectuează cercetări penale față de judecătoarea Cîrstoiu Veronica, Biroul de Informare și Relații Publice aduce la cunoștință că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de inculpatul

BĂGIA LUCIAN, avocat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La data de 28 august 2013, inculpatul este prezentat la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Din Ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că, există date și indicii temeinice potrivit cărora, în cursul lunii aprilie 2012, avocatul Băgia Lucian împreună cu o altă persoană, a pretins suma de 350.000 euro și a primit de la Staicu Marian suma de 1.900.052 lei (aproximativ 420.000 euro, reprezentând suma pretinsă plus TVA), lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Tribunalul București, Secția a II-a penală, astfel încât aceștia să pronunțe o decizie favorabilă lui Staicu (fost Nuțu) Dinel, fratele lui Staicu Marian. Presupusa intervenție a avocatului viza recursul declarat de inculpatul Staicu (fost Nuțu) Dinel împotriva încheierii de menținere a măsurii arestării preventive, în scopul pronunțării unei hotărâri de punere în libertate a inculpatului, într-un dosar penal în care acesta era judecat în stare de arest preventiv (cunoscut drept dosarul Transgaz).

Pentru primirea folosului pretins, inculpatul Băgia Lucian, atât în mod direct, cât și cu ajutorul altei persoane, a convenit cu Staicu Marian să fie încheiat un contract de asistență juridică fictiv, prin care să se ateste, necorespunzător adevărului, faptul că suma de bani care urma să fie dată pentru presupusa influențare a judecătorilor ar reprezenta un onorariu de avocat.
În consecință, Staicu Marian, cu ajutorul lui Popescu Carmen Ioana, l-a determinat pe reprezentantul legal al unei societăți comerciale să încheie în fals, cu avocatul Băgia Lucian, un contract de asistență juridică, în temeiul căruia a fost dată aceluiași avocat, prin virament bancar, suma de 1.900.052 lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 euro), care includea, în fapt, suma de 350.000 euro pretinsă pentru influențarea judecătorilor și TVA aferentă.

Învinuitului Băgia Lucian i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Precizăm că, la data de 9 august 2013, la cererea procurorilor, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 zile a inculpatei Cîrstoiu Veronica, pentru infracțiunile de luare de mită și complicitate la trafic de influență.

Inculpații Staicu (fost Nuțu) Dinel, Popescu Carmen Ioana și învinuitul Staicu Marian, sunt cercetați în același dosar penal, primii două în stare de arest preventiv, iar cel de-al treilea fiind arestat preventiv într-o altă cauză penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE