DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 august 2013
Nr. 733/VIII/3

COMUNICAT


În completarea informaţiilor transmise prin comunicatele de presă nr. 723 şi 725/VIII/3 din data de 9 august 2013, privind cauza în care se efectuează cercetări penale faţă de judecătoarea Cîrstoiu Veronica, Biroul de Informare şi Relaţii Publice aduce la cunoştinţă că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mai început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

- STAICU DINEL, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită,
- STAICU MARIAN, fratele omului de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită,
- POPESCU CARMEN IOANA, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită,
- DINIŞOARĂ COSTINEL, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită,
- BUTARU – NISTOR IONUŢ – CĂTĂLIN, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 - februarie 2012, învinuitul Staicu Dinel, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său, învinuitul Staicu Marian și a învinuitei Popescu Carmen Ioana, a promis suma de 1.500.000 euro, iar ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate, precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ - Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Promisiunea şi darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu (fost Nuţu) Dinel, să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Precizăm că, la data de 9 august 2013, la cererea procurorilor, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 zile a inculpatei Cîrstoiu Veronica, pentru infracţiunile de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie




BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE