DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
31 iulie 2013
Nr. 711/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

MITROI GHEORGHE, contabil șef la S.C. Electrificare CFR SA - Sucursala Electrificare Craiova la data faptelor și GHIZDĂVEŢ VALENTINA, contabil în cadrul aceleiași instituții, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (536 acte materiale),
- evaziune fiscală săvârșită în legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (536 acte materiale),

SPÎNU MARIAN și NEACȘU ALIN FLORIN, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de neglijență în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2005-2008, inculpatul Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil șef la Sucursala Electrificare Craiova, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la achizițiile de bunuri sau servicii și la înregistrarea lor în contabilitatea societății și plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu S.C. Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro).
Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulți furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele Sucursalei, de achiziții de bunuri și servicii, care nu aveau nicio legătură cu activitatea instituției în care își desfășura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile cât și facturile emise de către furnizori. În înțelegere cu inculpata Ghizdăveț Valentina, contabil, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituției fără a îndeplini condițiile legale iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil șef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăți în mod nelegal.
Acest lucru a fost posibil și pentru faptul că inculpații Spînu Marian și Neacșu Alin Florin, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA în perioadele de referință, și-au încălcat din culpă atribuțiile de serviciu și au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoțite de documente justificative, fără să se asigure că plățile efectuate sunt pentru bunuri și servicii achiziționate legal și în interesul societății.

Bunurile achiziționate și achitate în mod nelegal au fost însușite de inculpații Mitroi Gheorghe și Ghizdăveț Valentina.
Ca urmare a acestor achiziții, în aceeași perioadă, inculpații Mitroi Gheorghe și Ghizdăveț Valentina, în calitate de contabil șef, respectiv contabil, au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,5 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziția efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unității, situație în care nu exista drept de deducere.

S.C. Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.325.599,9 lei. Ministerul Finanțelor Publice ANAF- Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Spînu Marian, Neacșu Alin Florin și unui membru al familiei inculpatei Ghizdăveț Valentina.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 septembrie 2016