increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
30 iulie 2013
Nr. 709/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:

EPURE TIBERIUS-DĂNUȚ, rector al Universității „Ovidius” din Constanța, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de luare de mită și

TALA STERE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de luare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2012, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității „Ovidius” din Constanța, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro, pentru a facilita admiterea fiicei persoanei de la care a primit banii la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius”, pe un loc destinat cetățenilor străini.
De asemenea, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins, atât direct cât și prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziția unor candidați la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.
Din banii pretinși în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidați subiectele și rezolvările acestora la disciplinele biologie și chimie. În acest demers, de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost ajutat de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 30 iulie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Tala Stere pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE