Nr. 25/VIII/3  / 16 februarie  2006

C O M U N I C A T

În cursul zilei de 16 februarie 2006, lui Adrian Năstase, fost prim ministru al României şi fost preşedinte al Partidului Social Democrat i s-a adus la cunoştinţă, conform Codului de Procedură Penală, învinuirea într-un dosar penal având ca obiect infracţiuni de corupţie.

Procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie au început urmărirea penală împotriva sa la data de 7 februarie, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi pentru infracţiunea de obţinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului că a făcut uz de autoritatea sau de influenţa sa ca preşedinte de partid.

În acelaşi dosar, ieri i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Ioan Păun, fost consul general al României la Hong Kong. Faţă de acesta, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosirea, în faţa autorităţilor vamale, a unor documente falsificate.

În dosarul respectiv mai sunt învinuite încă alte patru persoane, cărora li se vor aduce la cunoştinţă învinuirile în zilele următoare. Având în vedere că faptele tuturor celor şase învinuiţi sunt conexe, nu putem să furnizăm, în acest moment mai multe detalii legate de acest dosar, întrucât ar risca să influenţeze mersul anchetei.