DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 mai 2013
Nr. 479/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești efectuează cercetări penale față de inculpații:

ONIGA VIORICA, președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova (funcționar angajat cu contract de muncă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Prahova), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată și în formă continuată și fals intelectual în formă continuată;

OPREA GEORGETA, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de dare de mită, trafic de influență și complicitate la înșelăciune, toate în formă continuată.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2012, în calitate de președintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, inculpata Oniga Viorica a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta și de la alți cinci intermediari (dintre care inculpații Gabor Sorin Octavian și Neacșu Georgeta – ambii arestați preventiv în cauză), sume de bani și bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să își încalce atribuțiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap și a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condițiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menționate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit și nu puteau beneficia de facilitățile prevăzute de lege. În cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, în mod nereal, că acele persoane suferă de anumite afecțiuni care să le permită încadrarea în gradul de handicap stabilit.

Prin urmare, cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizații de handicap, bugete complementare personale și indemnizații de însoțitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plățile.

În cauză se efectuează cercetări și față de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilitățile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, înșelăciune și uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală.

Inculpatelor Oniga Viorica și la Oprea Georgeta li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 mai 2013, procurorii au dispus reținerea acestora pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.



Actualizare (28.05.2013:) La data de 28 mai 2013 Tribunalul Ploiești a dispus arestarea preventivă a celor două inculpate pentru 30 de zile.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE