DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 mai 2013
Nr. 471/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatei UNGUREANU GABRIELA, director executiv la Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor (D.J.C.E.P.) Braşov, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi
- şapte infracţiuni de conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2012, inculpata Ungureanu Gabriela, în calitate de director executiv al D.J.C.E.P. Braşov, a atribuit în mod preferenţial un număr de şapte contracte de realizare a unor lucrări de investiţii către o societate comercială administrată, în fapt, de către fiul său, astfel că această societate comercială a realizat un folos material în valoare totală de 124.927,23 lei. Contractele atribuite vizau realizarea unor lucrări în domeniul IT (realizare web şi server dedicat, laborator foto, sistem de monitorizare video, aparatură IT, proiectare, etc.) deşi firma beneficiară fusese înfiinţată de puţin timp, nu avea experienţă în domeniul informatic şi obiectul de activitate nu avea legătură cu lucrările ce urmau a fi prestate.
De asemenea, în una din aceste situaţii, respectiv pentru realizarea sistemului de monitorizare video a sediului instituţiei, Ungureanu Gabriela a aprobat plata sumei de 58.207,67 lei către firma administrată de fiul său, deşi lucrarea nu fusese realizată.

Consiliul Judeţean Braşov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 58.207,67 lei, ce reprezintă contravaloarea lucrării neexecutate în cadrul investiţiei „Sistem de monitorizare control acces şi supraveghere perimetrală video la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov şi Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Braşov”.

În vederea recuperării acestui prejudiciu şi a confiscării folosului material realizat în mod injust, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei.

Dosarul a fost înaintat la instanţa de judecată.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 12 martie 2015