DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 mai 2013
Nr. 457/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial București efectuează cercetări penale față de inculpata CONSTANTINESCU AURELIA LORA, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada februarie – mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora, în calitatea sa de procuror, a pretins de la o persoană denunțătoare, prin intermediar, mai multe sume de bani primind, în mod direct suma totală de 4.500 de lei, precum și produse alimentare și nealimentare, pentru ca în schimb să își exercite influența pe care pretindea că o avea asupra unor procurori de la altă unitate de parchet și asupra unor polițiști, astfel încât să fie ameliorată situația juridică a soțului denunțătoarei. Acesta era cercetat în două dosare, de către organele de poliție pentru infracțiunea de furt de autovehicule, respectiv de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru infracțiunea de dare de mită. În cel de-al doilea dosar, soțul denunțătoarei avea să fie trimis în judecată în stare de arest preventiv.
La data de 15 mai 2013, inculpata Constantinescu Aurelia Lora a pretins de la persoana denunțătoare, prin intermediar, o nouă sumă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei și două cartușe de țigări în scopul menționat mai sus.

La data de 17 mai 2013, inculpata a primit de la persoana denunțătoare suma de 3.000 lei și două cartușe de țigări, procurorii anticorupție procedând la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei Constantinescu Aurelia Lora i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei Constantinescu Aurelia Lora, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat măsura arestării preventive a acesteia.

La data de 18 mai 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea acesteia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.


Actualizare (18.05.2013): La data de 18 mai 2013, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 zile a inculpatei Constantinescu Aurelia Lora.


În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE