DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 mai 2013
Nr. 453/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău efectuează cercetări penale față de inculpații:

VARGA FLORIN-IRINEL, administrator de fapt al societăților comerciale ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, FOCUS PETROIL SRL și ROMEST ONE SPEDITION SRL, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat;
VARGA COSMIN, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat;
NICULA CONSTANTIN-CLAUDIU, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat;
CRISTEA EDUARD VASILE, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Varga Florin-Irinel și Cristea Eduard-Vasile alături de alte persoane au constituit un grup infracțional la care au aderat Varga Cosmin și Nicula Constantin Claudiu. Grupul avea drept scop desfășurarea unor activități de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de comercializare de combustibili.
În cadrul grupării exista o ierarhizare, membrii grupării având sarcini și roluri prestabilite în vederea realizării activității infracționale propuse și în urma căreia au beneficiat de importante sume de bani.
Operațiunile comerciale au fost derulate prin intermediul societăților comerciale ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, FOCUS PETROIL SRL, administrate în drept de persoane interpuse (având un nivel de școlarizare redus și fără experiență în conducerea unor afaceri) și ROMEST ONE SPEDITION SRL.
Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând astfel TVA aferentă livrărilor.
Pentru a-și însuși sumele de bani reprezentând TVA colectată în urma livrărilor de motorină către agenți comerciali din țară, au fost înregistrate în contabilitatea societăților folosite de grupare facturi de achiziție fictive sau alte operațiuni cum ar fi creditarea fictivă a societăților cu sume importante de bani. Ulterior, banii au fost retrași, de către membrii grupării, în numerar, din conturile societății, cu diferite justificări nereale.

Prin activitățile descrise mai sus, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat evaluat la 4.687.929 lei.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 16 mai 2013, procurorii au dispus reținerea acestora pe un termen de 24 de ore.

La data de 17 mai 2013, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile, Varga Cosmin și Nicula Constantin Claudiu.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE