DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 mai 2013
Nr. 435/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări faţă de următorii inculpați:

ERCUŢĂ MIRELA, administrator al unor societăţi comerciale din Brăila (la data faptelor), în prezent director executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Informare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
ERCUŢĂ COSMIN RADU, administrator al unor societăţi comerciale din Brăila (la data faptelor), în prezent asistent manager la o societate comercială din Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 2007-2008, inculpaţii Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela, în calitate de administratori în drept şi în fapt la SC MORPHEUS SRL Brăila (transformată ulterior în SC BUJOR DE PĂDURE SRL Tulcea), SC SILDUD AGRO SRL Dudeşti, judeţul Brăila şi SC TESEUS SRL Brăila, societăţi prin intermediul cărora au efectuat operaţiuni de comerţ cu cereale, nu au înregistrat în totalitate, în evidenţa contabilă şi în alte documente legale, operaţiunile comerciale şi veniturile realizate, sustrăgându-se de la plata către bugetul general consolidat al statului a impozitului pe profit şi TVA, în sumă totală de 8.332.133,15 lei (2.262.383,76 euro).

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu art. 6 alin. 3 C.p.p., iar la data de 13 mai 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 ore, fiind prezentaţi la data de 14 mai 2013, Tribunalului Galaţi, cu propunerea de arestare preventivă.
Propunerea de arestare preventivă a fost formulată şi ca urmare a sustragerii celor două persoane de la urmărirea penală.


Actualizare (14.05.2013): La data de 14 mai 2013, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a inculpaților Ercuţă Mirela și Ercuţă Cosmin Radu pe o perioadă de 29 de zile.


La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul DIPI Brăila.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE