DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 mai 2013
Nr. 431/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 427/VIII/3 din 13 mai 2013, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş efectuează cercetări şi faţă de inculpatul SOFALVI LASZLO, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita la data săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și o infracțiune de fals.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în luna decembrie 2011, decontarea unor sume de bani în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum județean. Plățile s-au făcut, deși prețurile constructorului fuseseră majorate faţă de cele prezentate iniţial în ofertă, iar dirigintele de șantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor.
Prejudiciul produs în dauna județului Harghita prin această activitate este evaluat la suma de 1.508.572,58 lei şi un folos material echivalent pentru SC STRAVIA GROUP SRL.
De asemenea, la data de 30 decembrie 2011, același inculpat a dispus în mod nelegal și nejustificat decontarea sumei de 1.475.689,66 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoștință că atestau, în fals, existența bunurilor respective și în condițiile in care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate.

Pentru a ascunde infracțiunea de abuz in serviciu prin care s-au obţinut foloase materiale pentru SC „STRAVIA GROUP” SRL, în cursul lunii iunie 2011, a semnat în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, o adresă despre care știa că era antedatată. Documentul a fost folosit pentru justificarea plăților efectuate în anul 2010, în favoarea firmei menționate.

Prejudiciul total creat în dauna judeţului Harghita prin activităţile din anul 2011 este estimat la 2.984.262,24 lei.

Menţionăm că acest prejudiciu raportat la activitatea inculpatului Sofalvi Laszlo, aferentă activităţilor din anul 2011, rezultă din aceea că a dispus efectuarea plăţilor către firma constructoare, în condiţiile în care, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba i-a delegat atribuțiile în acest sens, ca urmare a unei constatări (luna iulie 2011) a Curții de Conturi – Camera de conturi Harghita, rezultată după auditul referitor la anul bugetar 2010 (mai multe detalii in comunicat 427/VIII/3 din 13 mai 2013).

Inculpatului Sofalvi Laszlo i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu art. 6 alin. 3 C.p.p., iar la data de 13 mai 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, fiind prezentat Curţii de Apel Tîrgu Mureş cu propunere de arestare preventivă.


Actualizare (14.05.2013): La data de 14 mai 2013, Curtea de Apel Tîrgu Mureş a dispus faţă de inculpatul SOFALVI LASZLO măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, măsură faţă de care procurorii au declarat recurs.


Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE