DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 mai 2013
Nr. 429/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări penale față de inculpații:

NECULAU DIAGRAMA în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- trafic de influență,
- instigare la infracțiunea de fals intelectual și
- uz de fals,

GROSU CONSTANTIN în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
-trafic de influență și
-fals în înscrisuri sub semnătură privată și

RUDAI DUMITRU în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 27 martie – 13 mai 2013, inculpații Neculau Diagrama, Grosu Constantin și Rudai Dumitru au pretins de la o persoană sumele totale de 21.750 euro și 1.000 lei pentru a-i facilita obținerea în mod ilegal a repartiției unui imobil aflat în administrarea Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat din cadrul Primăriei Municipiului Iași, lăsându-l să înțeleagă că au influență asupra membrilor comisiei de atribuire a unor astfel de imobile precum și asupra unor persoane cu putere de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Iași.
Din totalul banilor pretinși, inculpații au primit sumele totale de 5.100 de euro și 4.800 lei.
O parte din acești bani au fost pretinși și primiți de inculpați pentru a pune la dispoziția persoanei respective mai multe acte false (adeverințe de venit și de încadrare în muncă și certificate medicale privind afecțiuni psihice) necesare obținerii unei locuințe din categoria celor menționate mai sus.

La data de 13 mai 2013, inculpații Neculau Diagrama și Rudai Dumitru au primit suma de 3.000 de euro, reprezentând o tranșă din totalul banilor primiți, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 13 mai 2013, procurorii au dispus reținerea acestora pe un termen de 24 de ore.
La data de 14 mai 2013, Tribunalul Iași a luat față de cei trei inculpați măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe un termen de 30 de zile. Față de această decizie, procurorii au declarat recurs.

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și Inspectoratul General al Poliției Române.



Actualizare (20.05.2013): La data de 17 mai 2013, Curtea de Apel Iași a admis recursul procurorilor și dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a inculpaților Neculau Diagrama, Grosu Constantin și Rudai Dumitru.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE