DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 aprilie 2013
Nr. 375/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

NEACȘU ADRIAN - TONI, judecător la Tribunalul Vrancea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în prezent suspendat, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,
- participație improprie la infracțiunea de uz de fals, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

ROȘCA ANGEL - GABRIEL, fost conducător auto în cadrul CSM, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,
- uz de fals, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul Neacșu Adrian-Toni, în calitate de judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și asociate (din care diurnă de detașare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat (foi colective de prezență și cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detașare).
În aceeași perioadă, inculpatul Roșca Angel-Gabriel a încasat în mod nejustificat suma de 7.668,09 lei reprezentând drepturi de natură salarială și asociate (venitul brut și contribuțiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. În vederea obținerii acestor bani, inculpatul Roșca Angel-Gabriel a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezență și 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Roșca Angel-Gabriel a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său și al inculpatului Neacșu Adrian Toni.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele reținute cu titlu de prejudiciu pentru cei doi inculpați.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând ambilor inculpați.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 martie 2015