increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 aprilie 2013
Nr. 343/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj efectuează acte de urmărire penală faţă inculpatul MARIŞ TRAIAN, director al Direcţiei Silvice Cluj, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, inculpatul Mariş Traian, în calitate de director al Direcţiei Silvice Cluj, a pretins de la trei angajați ai instituției pe care o conduce (pădurari) sume cuprinse între 4.000 și 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează și să nu le aplice măsuri de sancționare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control.
La data de 15 aprilie 2013, inculpatul Mariş Traian a primit de la doi dintre angajați, denunțători în cauză, prin intermediar, suma de 10.000 lei, pentru ca, în schimb, să nu emită nicio dispoziţie de sancţionare a celor doi pentru presupuse nereguli în activitatea lor de pădurari și pentru ca să avizeze favorabil raportul asupra unui control programat în cantonul pădurarului care a intermediat primirea banilor, sub formă de mită.
Inculpatului Mariş Traian i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 17 aprilie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.


Actualizare (18.04.2013): La data de 18 aprilie 2013, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatului MARIŞ TRAIAN pe un termen de 29 de zile.


Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE