increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 martie 2013
Nr. 169/VIII/3

COMUNICAT


Ca răspuns la solicitări ale reprezentaților mass-media, formulate în baza Legii nr. 544/2001, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față NEACȘU ADRIAN-TONI, judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine un avantaj material (10 acte materiale),infracțiune prev. de art. 132 din Legea 78/2000,
- fals intelectual (5 acte materiale),
- participație improprie la uz de fals (5 acte materiale) și
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 acte materiale),
toate în formă continuată.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul Neacșu Adrian-Toni a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și diurnă de detașare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza unor documente justificative falsificate.
Pentru a-și disimula absențele de la serviciu, inculpatul Neacșu Adrian - Toni a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezență și a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012.
Sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condițiile în care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conțin date nereale.

La data de 5 martie 2013, inculpatului Neacșu Adrian - Toni i s-au adus la cunoștință acuzațiile, drepturile și obligațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 și art. 70 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE