DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 februarie 2013
Nr. 125/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări penale față de inculpații

ȘTEFANCO RĂZVAN, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, uz de fals, participație improprie la fals intelectual și fals în declarații (trei infracțiuni);
GHEORGHE SILVIEA, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de mărturie mincinoasă și tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave;
și față de învinuitul ȘTEFANCO ROMICĂ (tatăl lui Ștefanco Răzvan) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
La data de 20 aprilie 2011, inculpatul Ștefanco Răzvan a introdus pe rolul Tribunalului Constanța trei acțiuni în revendicare în contradictoriu cu autoritățile locale din comuna Agigea, orașul Eforie și municipiul Mangalia, pentru suprafețe de teren de aproximativ 1.300 hectare situate in localitățile menționate. În încercarea de a-i induce în eroare pe judecători și pentru a obține recunoașterea dreptului de proprietate asupra terenurilor, inculpatul a folosit certificate de moștenitor falsificate.
În acest sens, în zilele de 25 august și 12 septembrie 2008, inculpatul Ștefanco Răzvan a formulat trei cereri la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Constanța prin care a solicitat emiterea unor extrase din registrele acestei instituții, declarând de fiecare dată, în mod mincinos, că este strănepotul unor persoane decedate care au deținut suprafețe mari de teren pe raza județului Constanța.
Având în vedere că extrasele au fost emise pe numele lui Ștefanco Romică, tatăl inculpatului Ștefanco Răzvan, acesta din urma a obținut, la data de 10 august 2009, prin procură autentificată, dreptul de reprezentare în vederea dezbaterii succesiunii, în condițiile în care cunoștea că nu era succesorul de drept al proprietarilor de teren decedați.
Folosind procura, la data de 2 octombrie 2010, inculpatul Ștefanco Răzvan, în calitate de mandatar al tatălui său, a formulat două cereri pentru deschiderea procedurii succesorale notariale. În cadrul acestei proceduri, inculpatul Ștefanco Răzvan a depus între altele, două certificate de deces falsificate. Astfel, s-a încercat crearea, în mod fraudulos, a unei legături de rudenie între învinuit și defuncții ale căror terenuri erau revendicate.
În cadrul procedurii succesorale notariale, inculpata Gheorghe Silviea a dat declarații mincinoase, în calitate de martor, servind interesele lui Ștefanco Răzvan. În baza înscrisurilor falsificate și a declarațiilor martorului Gheorghe Silviea, biroul notarial a emis două certificate din care rezultă că Ștefanco Romică este unicul moștenitor îndreptățit la obținerea terenurilor în suprafață de 1.300 de hectare.
La data de 26 august 2011, inculpatul Ștefanco Răzvan a cesionat inculpatei Gheorghe Silviea cota de 1/2 din drepturile sale asupra terenurilor. Ca urmare, aceasta a solicitat introducerea sa în procesul de revendicare a terenurilor.
Unul dintre cele trei procese de revendicare a fost soluționat în mod definitiv și irevocabil, prin respingerea cererii formulate Ștefanco Răzvan, în timp ce celelalte două sunt încă pe rolul instanțelor.

Terenurile revendicate de către inculpați sunt evaluate la valori de minimum 3 milioane de euro, în ipoteza în care acestea sunt terenuri extravilane nelotizabile, respectiv de minimum 12,5 milioane de euro, în ipoteza în care acestea sunt terenuri extravilane lotizabile.

Inculpaților Ștefanco Răzvan, Gheorghe Silviea și învinuitului Ștefanco Romică li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 16 februarie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Ștefanco Răzvan și Gheorghe Silviea pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul Constanța cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.



Actualizare (16.02.2013): La data de 16 februarie 2013, Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaților Ștefanco Răzvan și Gheorghe Silviea.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE