DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 decembrie 2012
Nr. 939/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ŞIONEI DORIN, asociat unic al S.C. REAL METROMAT ESTATE S.R.L. şi CONDAC ANDREI , asociat și administrator în cadrul S.C. B & G INTERSTEEL S.R.L., în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală,
- spălare de bani,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

MARCU MĂRCUŞ DAN NICOLAE în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală şi
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

S.C. REAL METROMAT ESTATE S.R.L. în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2010 – martie 2011, inculpaţii Şionei Dorin, în calitate de asociat și administrator în cadrul S.C. „REAL METROMAT ESTAE" S.R.L. Timişoara şi Condac Andrei, în calitate de asociat și administrator în cadrul S.C. B & G INTERSTEEL S.R.L., au înregistrat în evidențele contabile ale societăților comerciale pe care le reprezentau și în declarațiile fiscale trimestriale depuse la Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Timişoara operațiuni comerciale fictive și cheltuieli nereale.
Practic, în perioada anterior menţionată, inculpatul Şionei Dorin a efectuat importuri intracomunitare de mărfuri, pentru care cota de TVA era de 0 %, pe care le-a revândut unor firme din România, iar pentru a evita plata TVA şi a impozitului pe profit către bugetul de stat de stat, a înregistrat în contabilitatea firmei 4456 facturi fiscale false ce au avut drept consecinţă diminuarea obligaţiilor fiscale cu suma de 15.823.750,90 lei.

În mod similar, inculpatul Condac Andrei a înregistrat în contabilitatea S.C. B & G INTERSTEEL S.R.L. un număr de 1.520 facturi fiscale ce au avut consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale cu suma de 8.473.898,45 lei.
În total, cei doi inculpaţi au creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 24.297.649,35 lei (echivalentul a aproximativ 5.744.124 euro).
Din sumele obţinute de cei doi inculpaţi în acest mod ilicit, inculpatul Condac Andrei a introdus în circuitul civil, cu titlu de creditare a firmei la care era asociat unic, suma de 3.609.650 lei iar inculpatul Şionei Dorin suma de 7.499.753,80 lei, încercând astfel să dea o aparenţă de legalitate a banilor obţinuţi.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Timiş, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 45.973.632 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Diferenţa dintre această sumă şi cea reţinută prin rechizitoriu constituie prejudiciul cauzat prin înregistrarea altor facturi cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.
Facem precizarea că, pentru ca activitatea infracţională să nu fie descoperită, inculpatul Şionei Dorin a oferit diferite sume de bani unui comisar din cadrul Gărzii Financiare Timiş pentru ca acesta din urmă să le remită angajaţilor D.G.F.P. Timiş care verificau evidenţele contabile ale S.C. „REAL METROMAT ESTAE" S.R.L. (detalii în comunicatul 267/VIII/3 din 29 aprilie 2011).
Au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu asupra unor bunuri aparţinând inculpatului Şionei Dorin.


Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Timiş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 mai 2015