DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 decembrie 2012
Nr. 927/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatei VERGU MELANIA, fost consilier personal al Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și administrator și asociat al SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înșelăciune, în formă continuată și
- conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 8 octombrie 2008, inculpata Vergu Melania, în calitate de administrator și asociat al SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) o cerere de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene și, cu această ocazie, a prezentat la Autoritatea de management documente și declarații inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU (ex. număr de angajați, profitul și cifra de afaceri, experiența în domeniul formării profesionale etc.).
Ca urmare, SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat „Practică să înveți, învață să practici”.
În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu Melania a menționat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obținerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi și studenți. În realitate, acestea date au fost obținute de Vergu Melania care, în calitatea sa de consilier personal al Ministrului învățământului, a formulat două adrese către unitățile de învățământ superior și inspectoratele școlare.
De asemenea, Vergu Melania, în calitate de reprezentant al SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL, a mai formulat alte două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.
În această modalitate, SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL a obținut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene și de la bugetul național. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparținând inculpatei Vergu Melania.
Prin același rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului Vergu Ioan-Teodor, director și asociat al SC EDU TIM CONSULTANȚĂ EUROPEANĂ SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că acesta nu a cunoscut aspectele nereale și inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanțare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 septembrie 2016