DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 noiembrie 2012
Nr. 857/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări penale față de învinuiții:

BALA PATRICIA LIANA în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență și

MARINEAȚĂ IONEL în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – iunie 2012, învinuita Bala Patricia Liana a pretins de la trei persoane denunțătoare suma de 17.000 de euro susținând că poate interveni pentru grațierea unei rude a persoanelor denunțătoare care era în executarea unei pedepse cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Bala Patricia Liana le-a comunicat denunțătoarelor că are influență la persoanele abilitate să examineze și să avizeze cererea de grațiere individuală printr-un intermediar, membru în Parlamentul României. Din banii pretinși, învinuita a primit de la denunțătoare suma de 10.000 de euro, în mai multe tranșe.
În demersul său, Bala Patricia Liana a fost ajutată de învinuitul Marineață Ionel care a intermediat atât relația cu persoanele denunțătoare cât și pretinderea și primirea sumelor de bani.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 22 noiembrie 2012, procurorii au dispus reținerea învinuitei Bala Patricia Liana pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentată Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Față de învinuitul Marineață Ionel, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile.



Actualizare 24.11.2012: La data de 23 noiembrie 2012, Tribunalul Timiș a dispus arestarea preventivă a inculpatei BALA PATRICIA LIANA pe un termen de 29 de zile.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE