DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 august 2012
Nr. 637/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LAȚA VASILE, fost primar al municipiului Săcele, județul Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În lunile mai și iunie 2008, inculpatul Lața Vasile, în calitate de primar al municipiului Săcele, județul Brașov, în scopul de a favoriza interesele financiare ale unei societăți comerciale din Brașov, cu ocazia redactării contractului de lucrări având ca obiect lucrările de reparare a unor drumuri din municipiul Săcele, a inserat în cuprinsul contractului prevederi contrare legislației relevante în domeniu. De asemenea, cu prilejul executării acestui contract, nu a luat măsuri de supraveghere a lucrărilor și de recepție a acestora și a acceptat decontarea de două ori a unor cheltuieli și a unor lucrări neexecutate.
Prin aceste nereguli, inculpatul a creat în dauna Primăriei municipiului Săcele un prejudiciu în valoare totală de 233.330,51 lei. Până la finalizarea cercetărilor, Primăria Săcele nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a patru terenuri și a unui autoturism aparținând inculpatul Lața Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brașov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE