DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 iulie 2012
Nr. 583/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciu teritorial Timișoara efectuează cercetări penale față de inculpatul CHINCEA ION, inspector vamal în cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Timișoara - Biroul Vamal Aeroport Timișoara, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada iunie-iulie 2012, inculpatul CHINCEA ION, în calitatea sa de inspector vamal în cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Timișoara - Biroul Vamal Aeroport Timișoara, având atribuții de constatare sau de sancționare a contravențiilor, a pretins, în două rânduri suma totală de 500 euro, de la un denunțător, reprezentant al unei societăți comerciale, în scopul de a-și îndeplini cu operativitate atribuțiunile de serviciu privind controlul vamal al unor mărfuri (telefoane mobile) importate de societate și, prin urmare, pentru a asigura reprezentantului societății posibilitatea de valorificare rapidă, a acestora, pe piața internă. Din totalul pretins, inculpatul Chincea Ion a primit, la data de 10 iulie 2012, suma de 400 euro.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 20 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.



Actualizare (20.07.2012): La data de 20.07.2012 Tribunalul Timiș a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 20 de zile.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE