DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 mai 2012
Nr. 329/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești efectuează cercetări penale față de inculpații:

DUMITRU DANIEL, inspector de specialitate în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

TUDOR VALERIU-PAVEL, director al Sucursalei Pitești a S.C. Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (C.N.C.I.R.) SA București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită,

CORNEA CRISTINA-ELENA, contabil la SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 15 mai 2012, inculpatul Dumitru Daniel, inspector de specialitate în cadrul I.S.C.I.R. București, a primit de la inculpații Tudor Valeriu Pavel, director al Sucursalei Pitești a S.C. C.N.C.I.R. S.A. și Cornea Cristina-Elena, contabil la SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L., suma de 2.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost primiți pentru ca inculpatul Dumitru Daniel, fiind desemnat cu examinarea și autorizarea personalului de control din cadrul SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L., să favorizeze această societate comercială prin extinderea autorizației de controale în domenii aflate în competența I.S.C.I.R. SC VANLEX INSPECT CONSULTING S.R.L. are ca acționar o persoană apropiată inculpatului Tudor Valeriu Pavel.

La momentul primirii sumei de 2.000 de lei, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații și ai Direcției Generale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 15 mai 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților DUMITRU DANIEL și TUDOR VALERIU PAVEL pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.


Actualizare - 17.05.2012: La data de 16 mai 2012, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor DUMITRU DANIEL şi TUDOR VALERIU – PAVEL pe un termen de 15 de zile.


Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE