DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 mai 2012
Nr. 321/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului STRĂUȚ MARCEL-PETRE, reprezentant legal al Grupului BIGGER, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- spălare de bani, în formă continuată,
- înșelăciune,
- două infracțiuni de delapidare,
- complicitate la infracțiunea de delapidare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2008 – martie 2009, inculpatul Străuț Marcel-Petre, în calitate de reprezentant legal al Grupului BIGGER (agenție de publicitate), și-a însușit suma totală de 1.855.620 de euro din conturile unor societăți comerciale – membre ale Grupului BIGGER, asupra cărora avea personal drepturi de administrare sau care erau administrate de o altă persoană din cadrul aceluiași grup, sumă de bani pe care a folosit-o în interes personal.
În scopul de a-și asigura venituri într-un cuantum cât mai mare, pentru a întârzia plata furnizorilor de servicii media și pentru a evita blocarea conturilor Grupului BIGGER, în cursul lunii februarie 2009, inculpatul a indus în eroare reprezentanții unei societăți comerciale – principalul furnizor de servicii media al grupului și a încheiat cu aceștia o convenție prin care recunoștea datoria de 12.058.710 lei (aprox. 3.000.000 euro) a grupului către această firmă și se obliga să o achite. În realitate, o parte din acești bani și-i însușise deja, în diferite tranșe, începând cu septembrie 2008 și până în martie 2009.
Pentru a crea aparența de legalitate a sumelor de bani pe care le-a dobândit pe nedrept, în aceeași perioadă, inculpatul a transferat suma totală de 1.800.000 de euro din conturile Grupului BIGGER în conturile deținute sau controlate de inculpat în România pe baza unor operațiuni comerciale fictive efectuate de inculpat prin intermediul mai multor societăți comerciale tip off – shore pe care le controla.

Partea vătămată S.C. MEDIA DIRECTION S.R.L. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 19.913.154,74 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin înșelăciune și penalitățile aferente. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparținând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 martie 2015