DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 aprilie 2012
Nr. 241/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:

MANN NIKOLAUS în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență și

GHERASIM ANDREI, avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 4 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, avocat în cadrul Baroului București, a pretins de la inculpatul Mann Nikolaus, prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Tribunalului Brașov, față de care a lăsat să se creadă că are influență, pentru a-i determina pe aceștia să adopte soluții favorabile inculpatului Mann Nikolaus în două dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei iar altul anularea unui contract.
În acest scop, la data de 12 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit, prin același intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinși.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 aprilie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.



Actualizare (14.04.2012): La data de 13 aprilie 2012 Curtea de Apel București a luat față de cei doi inculpați măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile. Pe lângă această măsură, față de inculpatul Gherasim Andrei, instanța a dispus interdicția de a profesa ca avocat. Procurorii DNA au declarat recurs.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE