DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 aprilie 2012
Nr. 233/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

ȘERBAN NICOLAE CĂTĂLIN, judecător, vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara (la data comiterii faptelor), în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
CHIȘĂRĂU IACOB, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin și director general al S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
RUS ADRIAN DAN, reprezentant al MINECO AG în România, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
MIHĂILĂ IOAN-MARIAN, profesor universitar în cadrul Universității Eftimie Murgu din Reșița, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
ȘERBAN MIHAELA RAMONA, notar public, (soția inculpatului Șerban Nicolae Cătălin), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpatul Șerban Nicolae Cătălin, în calitate de judecător, cu funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, a pretins de la doi cetățeni sârbi, prin intermediul inculpaților Chișăru Iacob și Rus Adrian Dan, suma de 60.000 euro, iar, în data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul inculpaților Mihăilă Ioan Marian, Șerban Mihaela Ramona și Chișăru Iacob suma de 50.000 euro. Banii au fost pretinși și primiți de judecătorul Șerban Nicolae Cătălin care a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților ce aveau spre soluționare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curții de Apel Timișoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate.
Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvență declanșate față de S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalități de vânzare a bunurilor S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă și suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.
Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență, a fost găsită în data de 15 martie 2012, în urma efectuării percheziției domiciliare la cabinetul notarial al inculpatei Șerban Mihaela Ramona.
În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpații Șerban Nicolae Cătălin, Chișărău Iacob, Rus Adrian Dan și alte persoane ce vor constitui obiectul unui alt dosar, au inițiat constituirea unei asociații în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență. În structura organizatorică a grupării au fost ulterior, cooptați Mihăilă Ioan Marian și Șerban Mihaela Ramona (care, potrivit regulilor de acțiune stabilite, au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociației), reținând și că, pentru atingerea scopului propus, a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 iunie 2013