DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
4 aprilie 2012
Nr. 219/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări penale față de inculpatul PIRONEA ION, comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secția Brașov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale).

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2008 – 2011, inculpatul Pironea Ion, în calitate de comisar în cadrul Gărzii Financiare – Secția Brașov, i-a pretins reprezentantului unor societăți comerciale (denunțător) mai multe foloase necuvenite, constând în bunuri și servicii în valoare de peste 7.000 de euro, în schimbul asigurării protecției din partea sa și a colegilor. Protecția consta în aplicarea de sancțiuni minime pentru neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate efectuate la societățile comerciale pe care le administra denunțătorul.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 4 aprilie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.



Actualizare (17.04.2012): La data de 5 aprilie 2012, Tribunalul Brașov a luat față de inculpat măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.



Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE