DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 noiembrie 2011
Nr. 703/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SÂRB GHEORGHE, secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită în formă continuată şi
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată,

ALEXANDRESCU ANCA ELENA, director executiv în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (D.S.P.) Argeş, BUCUR MIOARA, director executiv adjunct de sănătate publică în cadrul D.S.P. Argeş şi IORDACHE OCTAVIAN, director executiv adjunct economic în cadrul D.S.P. Argeş, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită şi
- complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În zilele de 11, respectiv 13 octombrie 2010, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere vacante de director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, concurs la care s-au înscris şi inculpaţii Alexandrescu Anca Elena, Bucur Mioara şi Iordache Octavian ce deţineau deja funcţiile publice de conducere menţionate în baza unor ordine de delegare a funcţiei.
În acest context, în zilele de 9 şi 13 octombrie 2010, inculpatul Sârb Gheorghe, în calitate de secretar general al Ministerului Sănătăţii şi de membru al comisiei de concurs pentru ocuparea funcţiilor menţionate mai sus, a primit de la inculpata Alexandrescu Anca Elena, pentru toţi cei trei candidaţi, suma de 600 de euro şi produse alimentare şi nealimentare. Banii şi bunurile au fost primite pentru a le furniza candidaţilor subiectele propuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru ambele probe (scris şi oral) ale concursului şi pentru a le acorda un punctaj favorabil.
Ca urmare, inculpatul Sârb Gheorghe le-a furnizat tuturor candidaţilor, prin intermediul inculpatei Alexandrescu Anca Elena, subiectele de concurs astfel că, după examen, toţi cei trei candidaţi au fost declaraţi admişi, fiind ulterior numiţi în funcţiile publice de director executiv, director executiv adjunct de sănătate publică şi director executiv adjunct economic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 600 de euro aparţinând inculpaţilor Alexandrescu Anca Elena, Bucur Mioara şi Iordache Octavian.

Facem precizarea că inculpata Alexandrescu Anca Elena a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA în legătură cu remiterea unei sume de bani, cu titlu de mită, preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (detalii în comunicatul nr. 535/VIII/3 din data de 31 august 2011 afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 martie 2014