DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 octombrie 2011
Nr. 601/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti, Biroul Teritorial Slobozia efectuează cercetări faţă de inculpatul MANOLE VASILE, primar al comunei Frăsinet, judeţul Călăraşi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2010-septembrie 2011, inculpatul Manole Vasile, în calitate de primar al comunei Frăsinet, judeţul Călăraşi, a pretins cu titlu de mită de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale cu obiect de activitate construcţiile civile şi industriale, 10% din suma alocată de Primăria Frăsinet pentru realizarea unei lucrări de alimentare cu apă în comuna respectivă (suma prevăzută pentru lucrare fiind de 2.585.633,51 lei). Manole Vasile i-a comunicat denunţătorului că primăria îi va plăti lucrările pe măsură ce acestea sunt realizate doar după ce îi va da 10% din valoarea fiecărui decont.
Din banii pretinşi, inculpatul Manole Vasile a acceptat şi primit de la denunţător suma totală de 118.100 lei, în mai multe tranşe, pentru ca inculpatul să aprobe decontarea contravalorii lucrărilor efectuate de firma denunţătorului conform contractului încheiat.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 4 octombrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în data de 5 octombrie 2011 să fie prezentat Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.


Actualizare: La data de 5 octombrie 2011, Tribunalul Ialomiţa a dispus arestarea preventivă a inculpatului MANOLE VASILE pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE