DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

                                

                    MINISTERUL PUBLIC

      PARCHETUL NAŢIONAL ANTICORUPŢIE

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE PUBLICĂ

                        ŞI RELAŢII CU PRESA

         

 

  Nr. 39/PNA/31 martie 2003

 

 

 

 

comunicat

 

Procurori din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului PAVALACHE FĂNEL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 257 C. p., cu aplicarea art. 1 lit. a din Legea 78/2000.

Inculpatul a pretins, iniţial, suma de 4.000.000 de dolari, ulterior reducându-şi pretenţiile la 1.000.000 USD, sumă a cărei primă tranşă era de 200.000 de dolari, în schimbul căreia, prin relaţiile sale personale, urma să intervină pe lângă persoane influente din justiţie pentru stoparea procedurii de lichidare a Băncii Internaţionale a Religiilor, pentru înlocuirea lichidatorului judiciar SC Reconversie şi Valorificare Active SA Bucureşti şi, în final,  pentru scoaterea din faliment a băncii.

La data de 18 octombrie 2002, inculpatul a primit, de la POPESCU ION, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, prin intermediul numitei BOBÂRNEA NICOLETA GEMA, suma de 20.000 de dolari, afirmând că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele având ca obiect falimentul şi procedura lichidării judiciare a BIR.

Anchetatorii au reţinut că, în cursul lunilor august-septembrie 2002, POPESCU ION,  preşedintele Consiliului de Administraţie al BIR a rugat-o pe BOBÂRNEA NICOLETA GEMA,  care avusese un cabinet stomatologic într-un apartament proprietate a băncii, să-i înlesnească o întâlnire cu caracter privat, cu o persoană oficială căreia urma să-i prezinte mai multe documente şi un memoriu legat de situaţia reală a băncii.

În cursul lunii septembrie 2002, BOBÂRNEA NICOLETA GEMA a intermediat o primă întâlnire între POPESCU ION şi PAVALACHE FĂNEL, o cunoştinţă de a sa, care îndeplinea funcţia de expert guvernamental. Anterior  acestei întâlniri şi PAVALACHE FĂNEL îşi manifestase intenţia de a se întâlni, prin intermediul acesteia, cu POPESCU ION pentru a discuta probleme legate de BIR. 

Încă de la prima întâlnire, PAVALACHE FĂNEL  şi-a luat măsuri de „precauţie”, stabilind ca discuţiile sale cu POPESCU ION  aibă loc în scris, fără ca cei doi să aibă un dialog real. În intervalul scurs între prima şi a doua întâlnire a celor doi, respectiv 18 septembrie - 9 octombrie 2002, inculpatul PAVALACHE FĂNEL  a pretins prin intermediul lui BOBÂRNEA GEMA, de la POPESCU ION, suma de 4.000.000 USD, în schimbul cărora, prin trafic de influenţă, garanta stoparea procedurii de lichidare judiciară a BIR şi înlocuirea lichidatorului judiciar SC Reconversie şi Valorificare Active SA.

Cea de-a doua întâlnire a celor doi a avut loc în ziua de 9 octombrie 2002, tot în locuinţa lui BOBÂRNEA GEMA. La finalul acestei întâlniri, inculpatul PAVALACHE FĂNEL şi-a redus „pretenţiile” pentru actele sale de corupţie „doar” la suma de 1.000.000 USD plătibili de POPESCU ION, în două tranşe: 200.000 USD „urgent” şi 800.000 USD după pronunţarea soluţiilor favorabile de care urmau să beneficieze el şi BOBÂRNEA GEMA.

De menţionat că cea de-a doua întâlnire a avut loc cu două zile înaintea şedinţei de judecată în dosarul de la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Comercială, privind Banca Internaţională a Religiilor, şedinţă care urma să fie condusă de judecătoarea NĂVALĂ MARIA.

A treia întâlnire a avut loc în seara de 18 octombrie 2002, în jurul orei 21.00, în acelaşi loc ca şi precedentele. Din schimbul de bilete tip post-it, manuscrise de inculpat (nouă) şi de POPESCU ION (zece) se confirmă pretenţia formulată anterior de PAVALACHE FĂNEL, acesta acceptând, ca prima rată din tranşa de 200.000 USD, ce urma să-i fie dată pentru a interveni pe lângă magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, să fie de 20.000 USD plătibili pe loc.

Facem precizarea că aceasta era suma maximă de care Parchetul Naţional Anticorupţie a putut face rost pentru organizarea flagrantului.

Inculpatul stabilea, totodată, şi un „grafic” al plăţii sumei de 200.000 USD: o tranşă substanţială în intervalul 21-23 octombrie şi diferenţa de 50.000 USD, vineri 25 octombrie, după ce Tribunalul Bucureşti pronunţa soluţia în dosarul BIR.

Cei 20.000 USD i-au fost daţi inculpatului , în seara de 18 octombrie 2002, de către BOBÂRNEA NICOLETA GEMA, după plecarea din locuinţa sa a lui POPESCU ION. Banii, „2 flacoane a 20 mll, reţetele „2 volume”, exprimare „în cod” asupra sumei reale de 20.000 USD, au fost puşi de martoră în poşeta soţiei inculpatului, unde au fost descoperiţi de organele de urmărire penală cu ocazia percheziţiei făcute pe Şos. Pipera-Tunari. Banii fuseseră, anterior înregistraţi de procurori, la sediul PNA. Bancnotele descoperite în poşeta soţiei inculpatului cu ocazia percheziţiei sunt identice ca serie, număr, sumă cu cele folosite la pregătirea flagrantului.

Prin rechizitoriul din 31 martie 2003, procurorii au dispus  disjungerea în această cauză şi formarea a două dosare de urmărire penală privind pe inculpatul PAVALACHE FĂNEL, MARIA NĂVALĂ şi NEGRU CRISTINA, judecătoare la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII- a Comercială, în legătură cu care se fac acte de urmărire penală pentru infracţiunile de dare  şi luare de mită, spălare de bani şi a infracţiunii prevăzute de art. 11 alin 1 din Legea 78/2000. Cealaltă cauză disjunsă din dosar are ca obiect acte de urmărire penală cu referire la infracţiunile prev. de art. 11 alin. 1 din Legea 78/2000, abuz în serviciu în formă calificată şi fals intelectual, în legătură cu declararea procedurii de faliment a BIR şi activităţii lichidatorului judiciar: SC Reconversie şi Valorificare Active SA şi SC Romcontrol In Partners SA Bucureşti.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA