DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

                                    

                                 R O M Â N I A

                         MINISTERUL PUBLIC

     PARCHETUL NAŢIONAL ANTICORUPŢIE

                      Nr.50/C/21 ianuarie 2003

 

 

 

C O M U N I C A T

 

Biroul pentru relaţii cu presa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele :

         Parchetul Naţional Anticorupţie a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie pentru a analiza oportunitatea şi temeinicia dispunerii unor acte premergătoare începerii urmăririi penale faţă de avocatul Aurelian Pavelescu  sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, trafic de influenţă şi ultraj .

         În fapt, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în dosarul  „Banca Transilvania”, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au intrat în posesia unei declaraţii aparţinând soţiei inculpatului Pop Iosif, potrivit căreia aceasta  a oferit avocatului Aurelian Pavelescu diferite sume de bani pentru a asigura asistenţă juridică soţului său,  pentru care nu a eliberat chitanţe justificative. De asemenea, Pop Ghedalia  - soţia inculpatului – a precizat, în declaraţie, faptul că avocatul soţului său a pretins şi primit, la 7 ianuarie 2003,  suma de 3.000 USD,  afirmând că îi va folosi  pentru a publica un memoriu  în mai multe ziare centrale.

         În plus, pe parcursul anchetei, avocatul Aurelian Pavelescu  a făcut o serie de declaraţii calomnioase la adresa procurorilor Gheorghe Şuhan şi Constantin Irimia (cei care instrumentau dosarul „Banca Transilvania”), susţinând că aceştia au reţinut înscrisuri, au măsluit probe, au arestat nelegal, au cercetat abuziv, au influenţat martorii şi au comis infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice  şi persoanelor şi împiedicarea participării la proces. Toate aceste acuzaţii aduse procurorilor delegaţi cu efectuarea urmăririi penale în cauză  au fost nefondate  şi dacă ar fi adevărate ar fi fost de natură a-i expune pe magistraţi la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public.

         Toate aceste elemente au justificat înaintarea sesizării către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie pentru a dispune în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA