increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 iunie 2011
Nr. 391/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul PISTOLEA NICOLAE GABRIEL, ofiţer de poliţie cu gradul de subcomisar în cadrul Poliţiei Oraşului Găeşti – compartimentul investigaţii criminale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada mai – iunie 2011, inculpatul Pistolea Nicolae Gabriel, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Oraşului Găeşti, a acceptat promisiunea remiterii de către un denunţător a sumei de 200 euro, a pretins şi a primit de la denunţător un telefon mobil şi a primit de la acelaşi denunţător suma de 300 lei.
Banii şi telefonul au fost pretinse şi primite cu titlu de mită pentru ca inculpatul Pistolea Nicolae Gabriel să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să constituie un dosar penal pe numele unui prieten al denunţătorului care era arestat preventiv într-o altă cauză penală. În concret, inculpatul ar fi trebuit să înceapă urmărirea penală faţă de această persoană pentru o infracţiune pe care nu o săvârşise urmând ca, folosind un artificiu juridic, persoana arestată să beneficieze de reducerea perioadei de detenţie.
La data de 9 iunie 2011, Pistolea Nicolae Gabriel a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 200 de euro.

Inculpatului Pistolea Nicolae Gabriel i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 iunie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în data de 10 iunie 2011 să fie prezentat Curţii de Apel Ploieşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.


Actualizare (14.06.2011): La data de 10 iunie 2011, Curtea de Apel Ploieşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pistolea Nicolae Gabriel pe un termen de 29 de zile


Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE