increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 aprilie 2011
Nr. 247/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul BANAŞ ION, arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Banaş Ion, în calitate de arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 euro promiţându-i că-şi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali în scopul obţinerii documentelor prevăzute de lege pentru construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din Galaţi.
În condiţiile în care nu a făcut niciun demers în sensul celor precizate mai sus, în cursul lunii februarie 2011, Banaş Ion i-a mai cerut denunţătorului încă 1.500 de euro pentru a-i aproba toată documentaţia necesară intrării în legalitate (autorizaţie de construire, certificat de urbanism etc.), urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali (primarul municipiului, consilieri locali etc.) în acelaşi scop. De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei.

La data de 13 aprilie 2011, Banaş Ion a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 5.800 de lei în scopul menţionat mai sus, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 13 aprilie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.


Actualizare (26 mai 2011): La data de 25 mai 2011, Tribunalul Galaţi a admis propunerea procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi al DNA şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului BANAŞ ION pe un termen de 29 de zile.
În data de 22 aprilie 2011, Curtea de Apel Galaţi a dispus faţă de inculpatul Banaş Ioan măsura obligării de a nu părăsi localitatea Galaţi, stabilind, totodată, şi obligaţia de a nu comunica cu martorii sau cu părţile din dosar.
Având în vedere că inculpatul nu a respectat această interdicţie, procurorii au propus Tribunalului Galaţi înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu cea a arestării preventive.


Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE