DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 martie 2011
Nr. 163/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

FLORIAN LIVIU, în stare de arest preventiv, om de afaceri, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de trafic de influență;
SAVU ION, în stare de arest preventiv, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la două infracțiuni de trafic de influență;
NIȚU IOAN - ROMEO, în stare de arest preventiv, fost angajat al unui magazin Duty-free din Vama Halmeu, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la două infracțiuni de cumpărare de influență,
F. F. D. în sarcina căruia s-a reținut complicitate la două infracțiuni de cumpărare de influență și
DOBRESCU NICOLETA - MANUELA, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Florian Liviu a pretins și primit de la inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promițându-i, în schimb, că își va exercita influența reală asupra învinuitului Mărginean Radu Traian, șef al Autorității Naționale Vamale (A.N.V.) și vicepreședinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pe care îl va determina s-o delege în funcția de șef al Biroului Vamal Halmeu. Florian Liviu a intervenit la Mărginean Radu Traian prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu. Ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de Mărginean Radu Traian, inculpata Dobrescu Nicoleta Manuela a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcția de șef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public.
Banii au fost primiți în mai multe tranșe prin intermediul inculpaților Savu Ion și Nițu Ioan – Romeo.
De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul inculpatului Savu Ion, a pretins de la Dobrescu Nicoleta Manuela suma de 300.000 de euro promițându-i, în schimb, că își va exercita influența asupra învinuitului Mărginean Radu Traian în vederea determinării acestuia s-o numească definitiv în funcția de șef al Biroului Vamal Halmeu.
În cursul anilor 2009 – 2010, Dobrescu Nicoleta Manuela a obținut suma de 130.000 de euro cu ajutorul inculpaților Nițu Ioan – Romeo și F. F. D. prin colectarea acestor bani de la persoane care obțin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de țigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Nițu Ioan-Romeo. Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obțină sprijinul inculpatei Dobrescu Nicoleta Manuela în vederea introducerii în țară de țigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcția de șef birou vamal. O parte din acești bani au fost obținuți de către Dobrescu Nicoleta Manuela personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar.
Având în vedere că nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Florian Liviu, Dobrescu Nicoleta Manuela nu a mai fost numită în funcția de conducere respectivă.
În data de 3 februarie 2011, procurorii anticorupție au dispus reținerea pe termen de 24 de ore a inculpaților Florian Liviu, Savu Ion și Nițu Ioan – Romeo iar la data de 4 februarie 2011, Tribunalul Satu Mare a hotărât arestarea preventivă a celor trei inculpați pe o perioadă de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.
În condițiile în care inculpații Florian Liviu, Savu Ion, Nițu Ioan – Romeo sunt cercetați în stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celerității în aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei față de învinuiții Mărginean Radu Traian și Petrescu Eugeniu și continuarea cercetărilor în cadrul unui alt dosar.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aparținând inculpatului Savu Ion.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 martie 2014