DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 171/ 10 mai 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie din Structura centrală şi Serviciile teritoriale au finalizat 12 dosare penale, în care au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 25 inculpaţi:

 

            1. Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor: IONIŢĂ NISTOR, consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, şi MARINESCU MIHĂIŢĂ, administratorul unei societăţi comerciale din Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

            Anchetatorii au stabilit faptul că inculpatul IONIŢĂ NISTOR a pretins suma de 15.000 euro, din care a primit efectiv 12.065 euro, de la o persoană căreia i-a creat impresia că, prin influenţa şi relaţiile personale pe care le are faţă de directorul unei Regii Autonome din Bucureşti,  poate determina încheierea unui contract de vânzare fier vechi în favoarea societăţii comerciale reprezentate de denunţător. Este de precizat faptul că inculpatul IONIŢĂ NISTOR a fost prins în flagrant de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie în momentul în care primea o parte din suma pretinsă, drept pentru care s-a şi dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore şi solicitarea luării măsurii arestării preventive.

            În ceea ce priveşte inculpatul MARINESCU MIHĂIŢĂ, trimis în judecată în stare de libertate, acesta a pretins de la acelaşi denunţător suma de 32.550.000 de lei pentru a interveni la fostul consilier general din Primăria Capitalei, în legătură cu încheierea contractului comercial dintre societatea craioveană şi Regia Autonomă din Bucureşti. În acelaşi timp, inculpatul „l-a ajutat” în activitatea infracţională pe IONIŢĂ NISTOR, anchetatorii stabilind complicitatea la traficarea pretinsei influenţe.

            Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

 

 

            2.  Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: DAMIAN NICUŞOR şi DAMIAN VALERIU, ambii  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, şi PÂRGARU DANIEL,  pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă, infracţiuni aflate în concurs real.

            Faţă de cei trei inculpaţi, toţi administratori ai unor societăţi comerciale din judeţul Bacău, a fost dispusă, la data de 1 aprilie 2004, luarea măsurii arestării preventive, imediat după ce inculpatul VALERIU DAMIAN a fost surprins în flagrant încercând să dea 30.000 de euro unui magistrat din Parchetul Naţional Anticorupţie, căruia îi promisese, de altfel, şi un autoturism AUDI A8, evaluat la 20.000 de euro. Trebuie precizat faptul că procurorul denunţase în repetate rânduri faptul că cei trei administratori i-au oferit diverse sume de bani pentru a tergiversa cercetările penale vizând activitatea societăţilor comerciale administrate de aceştia. Inculpaţii DAMIAN NICUŞOR şi DAMIAN VALERIU au oferit, fiecare, 50.000 de euro, în timp ce PÂRGARU DANIEL  a încercat   să-l corupă pe magistrat contra sumei de 25.000 de dolari pentru muşamalizarea dosarului în care efectua urmărirea penală. De menţionat că dosarul avea ca obiect o serie de tranzacţii ilegale cu produse petroliere desfăşurate de un grup de firme, printre care se regăseau şi cele ale inculpaţilor. Concret, DAMIAN NICUŞOR i-a remis procurorului, cu titlul de mită, suma de 100 de milioane lei  şi a promis că îi va mai oferi, pe tot parcursul anchetei, câte 20 milioane de lei săptămânal până la concurenţa a 50.000 de euro. Acelaşi inculpat face referiri şi la disponibilitatea fratelui său, DAMIAN VALERIU, de a remite procurorului 50.000 de euro.

            Cea de-a doua activitate infracţională, care face obiectul dosarului, îl vizează pe inculpatul PÂRGARU DANIEL, care a oferit aceluiaşi magistrat suma de 25.000 de dolari, în 2 tranşe, pentru a îl determina să dispună o soluţie de neurmărire în dosarul penal în care era cercetat şi de a-i restitui toate documentele contabile ridicate spre verificare. Acelaşi inculpat i-a promis procurorului un autoturism marca AUDI A8 la un preţ subevaluat, pentru a îl determina să intervină pe lângă un magistrat, în vederea disponibilizării şi punerii în circulaţie a unei maşini care s-a constat a fi furată din Italia.

            Cauza se trimite spre judecare la Tribunalul Bacău.

 

3  .  Procurorii Secţiei a II-a din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: CIOAREC MARIUS, subcomisar în cadrul IPJ Harghita, şi DAVID MELINTE SORIN, subinspector în cadrul aceleaşi unităţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că inculpatul DAVID MELINTE SORIN, prin înţelegere cu inculpatul CIOAREC MARIUS, a pretins şi primit, de la o persoană denunţător, în perioada 2-11 martie 2004, în mai multe rânduri, suma de 700 de euro pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de un control pe linie economică la  societatea comercială din Miercurea Ciuc, administrată de acesta. 

            În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul CIOAREC MARIUS, în calitate de funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Harghita a iniţiat, supravegheat şi condus în mod nemijlocit pretinderea sumei de 700 de euro, la care s-a ajuns prin „negociere” de la 3000 de euro.

            Dosarul s-a înaintat spre competentă soluţionare la Curtea de Apel Târgu Mureş.

 

            4.  Procurorii militari din Structura centrală a Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MUREŞAN DĂNUŢ AUGUSTIN, maior la Brigada de Pompieri Oradea, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de luare de mită, în  formă continuată;

- BUNTA VASILE, administrator al unei societăţi comerciale din Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul MUREŞAN DĂNUŢ AUGUSTIN, în calitate de inginer şef la o unitate militară din Oradea a pretins şi primit, în vara anului 2000, prin intermediul unei persoane, suma de 20.000 de mărci germane de la inculpatul BUNTA VASILE în scopul de a-i favoriza firmei sale derularea, în bune condiţii, a unui contract de reparaţii capitale la un cămin-garnizoană. În aceeaşi calitate şi în aceeaşi perioadă, inculpatul MUREŞAN DĂNUŢ AUGUSTIN a mai pretins de la administratorii a două societăţi comerciale aproape 8 miliarde de lei, sumă reprezentând 0,5% din valoarea unor contracte economice, pentru a aviza favorabil, din punct de vedere tehnic, devizele de lucrări efectuate de cele două societăţi la o unitate militară din Cluj-Napoca.

În cauză s-a dispus disjungerea în vederea continuării cercetărilor faţă de MUREŞAN DĂNUŢ AUGUSTIN şi soţia acestuia, sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni de corupţie, întrucât există indicii că aceştia au pretins şi primit bani cu titlu de mită şi de la alte persoane.

Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare la Tribunalul Militar Bucureşti.

 

            5. Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: 

            - GAGIONEA ION, fost director al Sucursalei BCR Scorniceşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, acordare de credite fără respectare normelor legale, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la fals intelectual şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni în formă continuată şi în concurs real;

            -  PAVLOVSCHI TIT LIVIU; BARCAN RĂDUCU ANDY; VĂDUVA GHEORGHIŢA  - administratori ai unei societăţi comerciale - cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, de asemenea, în formă continuată şi în concurs real.

            Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul GAGIONEA ION, în calitatea de director al Sucursalei BCR Scorniceşti judeţul Olt, a pretins şi primit suma de un miliard de lei de la o persoană denunţător pentru a-i aproba un credit în valoare de 3 miliarde de lei, bani pe care i-a folosit pentru a acoperi o parte din prejudiciul produs BCR Scorniceşti.

            Acelaşi inculpat a aprobat, cu încălcarea legii şi a normelor bancare, credite în valoare de aproximativ 48 de miliarde de lei, în favoarea unor societăţi comerciale aparţinând celorlalţi trei inculpaţi din dosar.

            Fostul director al Sucursalei BCR Scorniceşti s-a implicat, totodată, în întocmirea documentaţiei necesare obţinerii creditelor amintite şi a determinat cu intenţie pe ofiţerii de specialitate din subordine să întocmească referate cu date nereale, astfel încât cei trei administratori cercetaţi în cauză să obţină sumele solicitate de la bancă.

            De remarcat faptul că inculpaţii PAVLOVSCHI TIT LIVIU, BARCAN RĂDUCU ANDY şi VĂDUVA GHEORGHIŢA  au utilizat banii astfel obţinuţi în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate creditele. Ei au întocmit în fals, în perioada 2000 – 2002,  mai multe facturi fiscale pe care le-au folosit în vederea obţinerii de credite de la Sucursala BCR Scorniceşti.

            Dosarul a fost înaintat spre competentă judecată la Tribunalul Olt.

 

            6.  Procurorii Serviciului Anticorupţie Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului MĂGERUŞAN CICERONE – arestat preventiv în altă cauză – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

            Din probele administrate rezultă faptul că inculpatul, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director la SC Agromec SA Târgu Mureş, a pretins, în perioada octombrie – decembrie 2002, iniţial cu titlu de împrumut suma de 5.000 de dolari de la administratorul unei societăţi care închiriase un spaţiu aparţinând societăţii din Târgu Mureş. Pentru a nu restitui această sumă, inculpatul MĂGERUŞAN CICERONE a decis, fără acordul asociaţilor, scoaterea la vânzare a spaţiului respectiv şi scăderea preţului de vânzare - cumpărare al acestuia, în favoarea persoanei denunţător.

            Cauza a fost înaintată spre competentă soluţionare Tribunalului Mureş.

           

 

            7. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Târgu Mureş au dispus, de asemenea, punerea în mişcare şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: LURCZA DOMOKOŞ, şef Birou credite la Sucursala BCR din Odorheiu Secuiesc, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acordare de credite cu încălcarea normelor bancare, în formă continuată;

            - KOSZTIN ENDRE, administratorul unei societăţi comerciale din aceeaşi localitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în formă continuată.

            Din probele administrate în cauză rezultă faptul că, în cursul anului 2000, inculpatul Lurcza Domokoş, în calitate de şef Birou credite la Sucursala BCR din Odorheiu Secuiesc, şi în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, a dispus acordarea a trei credite în valoare de 3,6 miliarde lei în favoarea societăţii reprezentate de inculpatul Kosztin Endre.

            De reţinut faptul că inculpatul Lurcza Domokoş cunoştea datele privind bonitatea societăţii administrate de Kosztin Endre şi faptul că aceasta înregistra credite restante. De asemenea, administratorul societăţii beneficiare de credite a solicitat şi obţinut, în mod repetat sume de bani de la Sucursala BCR Odorheiul Secuiesc, bani pe care i-a folosit pentru acoperirea altor credite restante, achitarea unor dobânzi, comisioane şi datorii către alţi furnizori.

            Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Odorheiul Secuiesc.

 

            8. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

            - BORŞ MARINICĂ, administrator şi asociat al unei societăţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals, la  abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, toate aflate în concurs real şi în formă continuată;

            - MIHOREANU FĂNICA, şeful Agenţiei  Nicolina Iaşi a Banc Post, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi complicitate la acordarea  de credite fără respectarea normelor bancare, infracţiuni aflate în concurs real;

            - POTÂNGĂ ION, administrator al unei societăţi comerciale din Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de utilizare de credite fără respectarea normelor legale, uz de fals şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, toate aflate în concurs real;

            - ISACHI DANIEL, director al Sucursalei din Iaşi a Finansbank România SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la acordarea de credite bancare fără respectarea normelor legale, la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate infracţiunile aflate în concurs real;

            - ANDRONIC MARIA CARMEN, director de operaţiuni la Sucursala din Iaşi a Finansbank România SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

            Anchetatorii au reţinut faptul că în luna octombrie 2001, inculpatul BORŞ MARINICĂ  s-a prezentat la Agenţia Banc Post Nicolina Iaşi, solicitând vizarea unui ordin de plată  ce nu avea acoperire bancară, pentru ca documentul în cauză să poată fi utilizat ca garanţie bancară pentru obţinerea unui credit de către inculpatul POTÂNGĂ IOAN. Ordinul de plată a fost utilizat, ulterior, pentru a fi obţinut, prin înşelăciune, un credit în valoare de 423 de milioane de lei de la Finansbank Sucursala Iaşi. Creditul  obţinut prin mijloace frauduloase a fost folosit în alte scopuri decât destinaţia pentru  care a fost acordat, la comiterea infracţiunilor participând şi ceilalţi făptuitori: MIHOREANU FĂNICA, ISACHI DANIEL  şi ANDRONIC MARIA CARMEN. 

            Cauza a fost înaintată spre judecare la Tribunalul Iaşi.

 

            9. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Alba Iulia au finalizat rechizitoriul şi au dispus, în baza acestuia, trimiterea în judecată a inculpaţilor: HAŢEGAN MARIUS NICOLAE, inspector credite la SC Banc Post SA Agenţia Blaj  şi TAT GHEORGHE, administrator al unei societăţi comerciale din aceeaşi localitate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acordare de credite fără respectarea normelor bancare în formă continuată, respectiv complicitate la utilizarea  creditelor  în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, de asemenea, în formă continuată.

            Anchetatorii au reţinut faptul că în perioada august – octombrie 2000, inculpatul HAŢEGAN MARIUS NICOLAE, a acordat, în calitatea de inspector credite la Agenţia Blaj a SC Banc Post SA , un număr de 7 credite unor societăţi comerciale, în valoare de aproape 2 miliarde lei, cu încălcarea normelor de creditare, schimbând în acelaşi timp destinaţia a 6 dintre ele în scopul obţinerii de către inculpatul TAT GHEORGHE de foloase materiale injuste. Sumele provenind din credite au fost virate integral către societatea administrată de inculpatul TAT GHEORGHE, din declaraţia inspectorului bancar HAŢEGAN MARIUS NICOLAE  rezultând faptul că a procedat în acest mod pentru a evita intrarea la incidente de plată a prietenului său. Banii obţinuţi nelegal din credite au fost folosiţi de inculpatul TAT GHEORGHE pentru acoperirea cecurilor scadente pe care nu le putea onora decât în acest fel.

            Dosarul a fost trimis spre la Judecătoria Blaj.

 

            10.   Procurorii Serviciului Teritorial PNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SARU CONSTANTIN DRAGOŞ, administratorul unei societăţi din Piteşti, sub aspectul săvârşirii a 9 infracţiuni  de utilizare de credite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate aflate în concurs real.

            Din actele de urmărire penală rezultă că inculpatul  a obţinut, în cursul anului 2002, credite în cuantum de aproape 4,3 miliarde lei de la sucursalele din Piteşti ale Băncii Comerciale Române, Băncii Române de Dezvoltare, Băncii Transilvania şi Băncii Comerciale Carpatica, cea mai mare parte din sumă fiind folosită pentru acordarea de împrumuturi altor societăţi comerciale.

            Dosarul se înaintează la Judecătoria Piteşti spre competentă soluţionare.

 

            11. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale  şi trimiterea în judecată faţă de ROŞU BOGDAN, agent principal la secţia 5 Poliţie Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi de punere în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat – toate infracţiunile  aflate în concurs real.

            Anchetatorii au stabilit că inculpatul, prevalându-se de influenţa pe care o are la organele vamale, la Registrul Auto Român şi la Poliţia Rutieră, a pretins şi primit, în luna mai 2003, suma de 850 de dolari de la o persoană denunţător, lăsând să se înţeleagă faptul că va interveni pe lângă autorităţile menţionate pentru omologarea şi înmatricularea unui autoturism. Totodată, inculpatul „l-a ajutat” pe denunţător să obţină carte de identitate şi certificat de inmatriculare false pentru acelaşi autoturism, asigurându-l pe proprietarul autoturismului că poate circula cu acesta pe drumurile publice.

            Dosarul se înaintează la Tribunalul Constanţa spre competentă soluţionare.

 

            12. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale  şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VANYA TODOCA LAVINIA FLORICA, comisionar vamal la punctul de lucru Nădlac sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită, ambele în concurs real;

            - PITZKO EDUARD CLAUDIUS, controlor vamal  în cadrul Biroului Nădlac, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual în forma participaţiei improprii, de asemenea în concurs real.

            Din probele administrate în cauză rezultă faptul că inculpata  VANYA TODOCA LAVINIA FLORICA, în calitatea pe care o avea, a pretins şi primit suma de 28 de milioane de lei de la o persoană denunţător pentru a-l determina pe controlorul vamal aflat de serviciu în vama Nădlac să permită introducerea în ţară a unor bunuri fără plata taxelor aferente. Ulterior, a remis suma de 20 de milioane lei vameşului PITZKO EDUARD CLAUDIUS care, în schimbul primirii banilor, i-a facilitat persoanei denunţător introducerea bunurilor aduse din străinătate, fără plata taxelor vamale, în valoare de aproximativ 25  milioane de lei.  Pentru a da un aspect de legalitate activităţii sale infracţionale, inculpatul PITZKO EDUARD CLAUDIUS a determinat un alt angajat al Biroului vamal Nădlac să întocmească în fals o chitanţă reprezentând taxele vamale doar pentru două  din totalitatea bunurilor introduse în ţară.

Gravitatea faptelor săvârşite de cei doi inculpaţi rezidă din calitatea publică pe care o aveau şi din încălcarea atribuţiilor de serviciu.

Cauza se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Arad.

 

  

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA