DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 223 / 31  mai 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

Procurorii Serviciului Anchete Speciale din Secţia de combatere a corupţiei  din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus, la data de 28 mai 2004, începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de corupţie şi conexe celor de corupţie în legătură şi ca urmare a privatizării societăţii Petromidia SA.

Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent se reţine faptul că, în cadrul acţiunii de privatizare a societăţii Petromidia SA, valoarea reală a bunurilor societăţii s-ar fi diminuat, în sensul că, în interval de un an, preţul cu care au fost vândute acţiunile ar fi fost scăzut de cinci ori, în timp ce situaţia financiară la acel moment nu ar fi justificat acest fapt.

De asemenea, rezultă şi faptul că şi condiţiile generale de preţ al privatizării, de garantare a încasării preţului şi a realizării angajamentelor au fost mult inferioare celor stipulate, în sensul că garanţia a fost formală şi s-a vândut întregul pachet de acţiuni fără a se păstra o acţiune nominativă de control. De asemenea, reeşalonarea ratelor de plată a acţiunilor s-ar fi făcut fără mandat expres.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, rezultă că, ulterior încheierii contractului de privatizare, nu ar fi fost efectuate controale în legătură cu realizarea clauzelor contractuale, cu realizarea investiţiilor – aport la capitalul social - şi, fără nici un mandat, nu s-ar fi trecut la aplicarea pactelor comisorii şi rezolutorii, înregistrându-se penalităţi doar pentru neplata obligaţiilor bugetare.

S-a stabilit totodată că prin majorarea capitalului social, prin aport nereal şi distribuirea de acţiuni pentru această majorare, acţionarii existenţi, precum şi cei care au mai cumpărat acţiuni la SC Petromidia SA, ar fi beneficiat de achiziţionare de acţiuni fără preţ (aportul fiind unul fictiv).

Prejudiciul stabilit până la acest moment se estimează a fi în valoare de 300 milioane USD reprezentând diferenţă de active, precum şi 450 milioane USD reprezentând aporturi fictive la capitalul social.

Precizăm totodată faptul că se continuă cercetările în cauză prin efectuarea, constant şi continuu, de acte de urmărire penală în vederea identificării cu exactitate a persoanelor implicate, responsabile din punct de vedere penal de săvârşirea infracţiunilor sus enumerate.

Opinia publică urmează a fi încunoştinţată de rezultatul cercetărilor.

 

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA